Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bedrijfsgevoelige informatie niet veilig bij ZZP’er

10 juli 2013 - ZZP’ers lekken bewust en onbewust bedrijfsgevoelige informatie. Meer dan de helft (59 procent) werkt met bedrijfsgevoelige informatie van opdrachtgevers. Echter, 76 procent van de ZZP’ers gebruikt gratis consumentensoftware voor zakelijke doeleinden.

Documenten die worden verzonden, gedeeld of opgeslagen met consumentensoftware mogen worden gebruikt, gedistribueerd, weergegeven en gereproduceerd door de aanbieder van de software. 79 procent van de ZZP’ers is zich bewust van deze voorwaarden. Dit blijkt uit onderzoek naar digitaal samenwerken van Woozl onder 400 MKB ondernemers en ZZP’ers.

Ook onbewust wordt informatie gedeeld
ZZP’ers hebben niet alle voorwaarden goed op het netvlies. Ook onbewust wordt bedrijfsgevoelige informatie gedeeld met derden. 28 procent weet niet dat de aanbieder van de software de documenten en persoonsgegevens gebruikt voor advertentiedoeleinden. Daarnaast is 53 procent van de ZZP’ers zich er niet van bewust dat dat de eigendomsrechten van documenten worden afgegeven op het moment dat zij gratis software gebruiken om samen te werken.
Joost Bolkenstein, Business Unit Manager bij Woozl: "Niet alleen ZZP’ers maken zich schuldig aan het bewust en onbewust delen van bedrijfsgevoelige informatie. Veel gebruikers van gratis software accepteren de algemene voorwaarden zonder deze daadwerkelijk te lezen. Hier staat echter vaak in dat de aanbieder van de software de documenten bijvoorbeeld mag gebruiken en reproduceren. Het gebruik van gratis consumentgeoriënteerde software hoort wat mij betreft daarom niet thuis in de zakelijke markt. Het is verstandig om, zowel voor zakelijk als privé, op de hoogte te zijn van deze voorwaarden zodat een afgewogen keuze gemaakt kan worden."

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Adriana van Schalken

10-07-2013 08:12  |  

Dit is toch wel iets waar bedrijven die veel gebruik maken van ZZP'ers iets mee moeten doen. Wellicht betere contracten opstellen, met bijvoorbeeld boeteclausules.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.