Nieuws
Volgend jaar meer geld voor innovatie in het MKB, daarna fors minder
20 september 2013 - In 2014 komt, volgens de miljoenennota, meer budget beschikbaar voor de innovatiesubsidie WBSO. In volgende jaren zullen innovatieve ondernemers het echter met forst minder belastingvoordelen en subsidies moeten doen. Daarmee kiest het kabinet voor een korte termijn innovatiebeleid.
"Onze economie kampt met kwetsbaarheden die in lange tijd zijn opgebouwd. Veel welvaartsgroei opgebouwd met schulden. Het herstellen van de balans gaat traag en duurt lang. Er zijn geen pijnloze, snelle oplossingen," aldus Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bij de presentatie van de Miljoenennota.Innovatiebox
De Innovatiebox blijft onaangeroerd, het budget voor de RDA-regeling gaat echter omlaag, doordat budget wordt overgeheveld naar de WBSO. Zowel de Innovatiebox als de RDA zijn fiscale subsidieregelingen en geven innovatieve bedrijven een korting op de winstbelasting. Vooral grote, winstgevende bedrijven profiteren volop van deze regelingen.
Het kabinet trekt in 2014 meer budget uit voor de WBSO, de regeling die bedrijven een fiscaal voordeel geeft voor de (loon)kosten van R&D activiteiten. Ook stelt het kabinet voor 2014 voor om de eerste schijf te verlengen van 200.000 naar 250.000 euro, maar het tarief in deze schijf te verlagen van 38 procent naar 35 procent. Hierdoor wordt de regeling minder interessant voor zeer kleine bedrijven, maar iets interessanter voor bedrijven met vijf man op de R&D afdeling. In volgende jaren zal op het WBSO budget fors gekort worden. Van de WBSO regeling profiteren alle innovatieve bedrijven, ook (high tech) start-ups die meestal tijdens de eerste jaren verlies maken en het MKB dat in deze tijd grote moeite heeft om winst te maken.
Kabinetssteun
"Innovatieve bedrijven mogen in 2014 niet klagen over de steun van het kabinet," vindt Sander Wolfensberger van subsidieadviesbureau SUBtracers. "Met een oog op de bezuinigingen doet het kabinet wat het kan om innovatie te stimuleren."
Wel betreurt Wolfensberger de keuze van de regering om in volgende jaren de kaasschaaf te halen over de WBSO. "In de praktijk merken we dat juist de WBSO-regeling ervoor zorgt dat het MKB blijft innoveren en start-ups hun eerste jaren overleven. Van de andere regelingen hebben ze nauwelijks profijt, doordat dikwijls nog geen winst gemaakt wordt. Daarom is juist een goede langere termijn visie van het kabinet op innovatiestimulering zo van belang. De voorgestelde wijziging van het tarief in 2014 zal vooral de kleine, startende ondernemingen raken. Ik hoop dat de steun voor het MKB voldoende is, want juist de bedrijvigheid van kleine ondernemers is cruciaal om de economische groei aan te jagen en de werkloosheid terug te dringen." Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief