Nieuws
Duitsland blijft locomotief Nederlands bedrijfsleven
21 oktober 2013 - Duitsland zal ook in 2014 als locomotief van de Europese economie fungeren. "Nederlandse bedrijven zullen massaal blijven profiteren van de goede economische ontwikkeling in de Bondsrepubliek," zegt Günter Gülker, directeur van de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK).
De DNHK baseert haar verwachting op de herfstprognose van de vijf grootste Duitse economische instituten, die donderdag werd gepresenteerd. Volgens dit onderzoek zal de Duitse economie volgend jaar met 1,8 procent groeien. Ook verwachten de instituten dat de belastingopbrengst in Duitsland verder zal toenemen. In 2018 kan dit leiden tot een begrotingsoverschot van 53 miljard euro. Op dit moment maakt Duitsland al geen nieuwe schulden meer.Hervormingen
"Deze prognose toont aan dat Duitsland op tijd de juiste hervormingen heeft doorgevoerd," aldus Gülker. "Nu is het belangrijk dat deze koers ook wordt voortgezet. Wanneer het overschot wordt gebruikt om de staatsschuld af te lossen en doelgericht te investeren in infrastructuur en innovatie, dan verwachten wij dat Duitsland ook in de toekomst een gewilde investeringslocatie zal blijven."
Succesvolle mkb-activiteiten
De goede economische ontwikkeling van Duitsland is volgens Gülker ook te danken aan het succesvolle Duitse industrie- en exportbeleid en de brede basis van sterke en innovatieve mkb-bedrijven. "Mede hierdoor bestaan er vele kansen voor succesvolle grensoverschrijdende samenwerking. Daarbij valt te denken aan veelbelovende branches als zelf denkende machines – de zogenaamde industrie 4.0, duurzame energie, bouw en ICT." Dankzij de sterke financiële basis zullen overheid en bedrijfsleven in Duitsland ook in de nabije toekomst blijven innoveren en investeren, zo verwacht de DNHK. Dit levert ook kansen op voor Nederlandse ondernemingen die samenwerken met Duitse partners.
In 2012 exporteerde Nederland goederen ter waarde van bijna 87 miljard euro naar Duitsland. Tegelijkertijd werd er voor 71 miljard euro aan goederen vanuit Duitsland geïmporteerd. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief