Nieuws
MKB nog onvoldoende toegerust voor kunststofinnovatie
18 november 2013 - Het gros van het MKB is nog onvoldoende toegerust om innovatieve toepassingen in de
kunststoftechnologie te gelde te maken. Dat stelt Geert Heideman, associate lector bij het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim.
Snelle innovatie
Heideman: "De markt voor de verwerking van kunststoffen is constant in beweging en innoveert in een snel tempo. Een tempo dat niet alle MKB-bedrijven bij kunnen houden. Om concurrerend te blijven, moeten kunststofverwerkende bedrijven structureel innoveren. Veel MKB-bedrijven in de kunststofindustrie houden echter te lang vast aan verouderde productiemethoden en technologieën, waardoor de positie van Nederland als kunststofindustrieland op het spel staat."
3D print
Andere landen zetten momenteel wel flinke stappen op het gebied van innovatie in de kunststoftechnologie. Zo wordt er bijvoorbeeld wereldwijd enorm geïnvesteerd in de doorontwikkeling van 3D printtechnieken en toepassingen. Heideman: "Als innovatie in de kunststoftechnologie hier onvoldoende wordt opgepakt, springen andere landen in het gat en verdwijnt productie naar het buitenland. Het MKB overleeft alleen met creëren van toegevoegde waarde in de kunststofindustrie. Hiervoor moet de kennisachterstand binnen bedrijven worden weggewerkt."
Economische groei
Heideman vervolgt: "Het belang van innovatie zal een ieder onderschrijven; het kan leiden tot groei van bedrijvigheid of meer werkgelegenheid en daarmee economische groei. Innovatieve ondernemers kunnen de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie helpen vergroten en verder uitbouwen.
Wanneer MKB-ers wel bekend zijn met de voordelen van innovaties en het belang, ontbreekt het hen soms aan de middelen om innovaties voor hun bedrijf toe te passen. Dit kan leiden tot een achterstand in de economische ontwikkeling. Verder is het van wezenlijk belang dat de MKB-ers inzien dat ze samen met partners moeten optrekken om te innoveren. Alleen met open innovatie kan het MKB haar positie veilig stellen."
Innovatieve initiatieven
Ter bevordering van deze open innovatie bieden initiatieven zoals Stichting Innovatie Alliantie (SIA) maar ook de recentelijk opgerichte Centres of Expertise, zoals TechForFuture (TFF) en Smart Polymeric Materials (SPM), aan MKB’ers de mogelijkheid om verenigd met elkaar en kennispartners aan concrete innovatievraagstukken te werken. Hiermee worden de bedrijven direct betrokken als maatschappelijke partners bij het onderwijs- en onderzoeksprogramma.
Heideman: "Exemplarisch is de vraagstelling betreffende de nieuwe techniek 3D printen waarop het Lectoraat Kunststoftechnologie van Hogeschool Windesheim zich vorig jaar gefocust heeft. Een tiental MKB-bedrijven heeft hierdoor nieuwe mogelijkheden aangereikt gekregen door de invoering van de nieuwe techniek. Een ander voorbeeld is de vraag van het MKB naar de inzet van thermoplastische composieten.
Nieuwe technieken en samenwerking
Veel MKB bedrijven zien het potentieel van het materiaal maar zijn nog onbekend met de nieuwe reproductie en verbindingstechnieken. Er is behoefte aan ondersteuning bij de keuze van geometrie, materiaal, proces en financiële haalbaarheid. Door vraag gestuurde aanpak wordt kennis gegeneerd die aansluit bij de behoefte van het MKB.
Als MKB-bedrijven in de kunststof de samenwerking met partners op het gebied van innovatie intensiveren dan blijft Nederland verzekert van een mooie kunststofindustrie. Het zou zonde zijn als we de concurrentie aan ons voorbij laten gaan." Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief