Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgevers: wetgeving rond arbeid en zorg overbodig

19 november 2013 - Nieuwe wetgeving rond de combinatie van werk en zorgtaken is overbodig. Dat zegt werkgeversvereniging AWVN aan de vooravond van een door minister Asscher georganiseerde werkconferentie over arbeid en zorg.

AWVN baseert zich op eigen onderzoek naar de wijze waarop ondernemingen de combinatie van werk en privéleven met hun werknemers hebben geregeld.

Goed geregeld
Uit het onderzoek blijkt dat 94 procent van de werkgevers vindt dat de afstemming van arbeid en zorg naar tevredenheid van zowel werkgever als werknemer is geregeld. Werkgevers zien maatwerkafspraken met hun medewerkers als oplossing voor knelpunten rond de combinatie van arbeid en zorg en maken dergelijke praktische afspraken ook daadwerkelijk. Veel ondernemingen kiezen daarbij wél voor afspraken op bedrijfsniveau, niet op afdelingsniveau of per individu. De ondernemings-cao blijkt in veel gevallen een goede plek voor zulke brede afspraken. In de praktijk is de ‘werkvloer’ de plaats waar werknemer en werkgever (leidinggevende) het met elkaar eens worden.
Voor zeven op de tien leidinggevenden is afstemming van arbeid en zorg voor hun medewerkers zelden een probleem. Voor zover zich knelpunten voordoen is dat vooral in de procesindustrie. Daar zijn de mogelijkheden voor flexibel werken beperkter dan in veel andere sectoren.
Werkgevers voorzien met het oog op maatschappelijke ontwikkelingen wel dat de komende jaren de afstemming van arbeid en zorg vaker gaat knellen. Zij verwachten dat met het bestaande (personeels)beleid op te kunnen oplossen en zien niets in meer wetgeving (74 procent).

Striktere wetgeving
Aanleiding voor het onderzoek is de nog steeds dreigende invoering van striktere wetgeving op het vlak van arbeid en zorg. Er ligt al enige tijd een wetsvoorstel waarin allerlei detailregelingen voor verlof zijn opgenomen. Vorig jaar dienden Groen Links en CDA een initiatiefwetsvoorstel in voor het recht op thuiswerken. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil nieuw beleid op dit terrein ontwikkelen. In het Regeerakkoord, maar ook in het Sociaal Akkoord van afgelopen voorjaar, laat het kabinet de mogelijkheid van nieuwe wetgeving nadrukkelijk open.
Volgens AWVN is dergelijke wetgeving niet alleen overbodig, maar ook contraproductief: slecht voor de concurrentiekracht en daarmee voor de werkgelegenheid. "In de praktijk zijn er nauwelijks problemen en voor zover die er zijn, lost men het gezamenlijk op. Nieuwe wetgeving is strijdig met de wens van zowel werkgevers als werknemers om bedrijfsprocessen flexibeler in te richten. Thuiswerk, bijvoorbeeld, dient in veel gevallen de werkgever vanwege lagere kosten, maar dient ook de werknemer omdat die veel betere regelmogelijkheden krijgt voor het combineren van gezin en baan. Daarin past dat zo’n organisatievorm wordt gekozen in gezamenlijk overleg." AWVN voorziet dat inperking van flexibiliteit op het vlak van arbeid en zorg zowel ten koste van onderneming als van werknemer gaat.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.