Nieuws
Mkb’er onderschat financiële gevolgen van ongezonde werknemer
26 november 2013 - Mkb-ondernemers onderschatten de financiële gevolgen van ongezonde werknemers. Werkgevers vinden de gezondheid van hun werknemers weliswaar belangrijk, maar vinden dat de kosten van leefstijlprogramma’s niet opwegen tegen de baten.
Mkb-ondernemers vinden de gezondheid van hun werknemers belangrijk (86 procent) en vinden het van belang daar aandacht aan te besteden (63 procent), zo blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Panteia onder 340 ondernemers. MKB-Nederland en ONVZ Zorgverzekeraar presenteren het onderzoek in het kader van de start van de Week van de Preventie, die van 25 tot en met 29 november wordt gehouden.Obstakels
Een belangrijk obstakel om aan leefstijl te werken is gebrek aan concrete informatie over gezondheid en de kosten van leefstijlprogramma’s. Veel ondernemers denken dat de kosten niet opwegen tegen de baten. Terwijl van de ondernemers die met uitval te maken kregen, ruim 80 procent aangeeft dat ongezond gedrag leidt tot verminderde productie. Meer dan 80 procent verwacht in de toekomst hinder te ondervinden van een ongezonde leefstijl van werknemers.
"Tot nu toe zijn deze programma’s alleen weggelegd voor grote bedrijven," stelt Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland. "Voor de meeste bedrijven met 50 werknemers of minder is het financieel niet haalbaar. Terwijl een gezonde leefstijl juist voor het mkb belangrijk is, om werknemers op een productieve wijze aan de slag te houden."
MKB één groot bedrijf
"Eigenlijk vormen alle Nederlandse mkb-ondernemers één multinational," stelt Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ Zorgverzekeraar. "Door hen via een collectiviteit samen te brengen, komen leefstijlprogramma’s nu ook binnen handbereik van ondernemingen met minder dan 50 werknemers. Op die manier kunnen ook zij profiteren van de zorgvoordelen van een multinational en zijn ook mkb-ondernemers in de toekomst verzekerd van vitale werknemers."
Driekwart van de mkb’ers ziet een rol weggelegd voor de zorgverzekeraar. Ondernemers verwachten van zorgverzekeraars tips voor gezond gedrag die de productiviteit bevorderen. Ook een gezondheidscoach scoort hoog. Daarnaast vinden ze dat bijvoorbeeld ‘Stoppen met roken’-programma’s niet van het eigen risico zouden moeten afgaan. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief