Nieuws
Aanhoudende crisis maakt zzp’er kwetsbaar
11 december 2013 - Zzp’ers merken dat de economische crisis nog niet voorbij is. Voor de meeste ondernemers zat er in 2012 geen verbetering in en ook dit jaar moet men zich weer flink inzetten. Vergeleken met vorig jaar is het aandeel declarabele uren iets gedaald.
Als het inkomen uit de onderneming geheel zou wegvallen, houdt de helft van de huishoudens van zzp’ers nog voldoende inkomsten over om in het levensonderhoud te voorzien. Dit blijkt uit een meting van Panteia onder 3.000 deelnemers in het zzp-panel.De meeste zzp’ers leven alleen van het bedrijf
Bijna driekwart van de ondernemers heeft geen andere inkomstenbron naast het inkomen uit de onderneming. Gemiddeld maakt het inkomen uit de onderneming 86 procent uit van het persoonlijk inkomen van de ondernemer en 61 procent van het gezinsinkomen. Als het inkomen uit de onderneming geheel zou wegvallen, heeft een op de twee huishoudens van de ondernemers niet voldoende inkomsten over om in het levensonderhoud te voorzien, omdat eventuele andere inkomsten daarvoor ontoereikend zijn. Toch zou slechts een op de acht ondernemers liever in loondienst zijn.
De omzet en het inkomen groeien nog steeds niet
De omzet blijft voor het tweede jaar op een rij onveranderd. Ruim de helft van de zzp’ers realiseerde in 2012 een omzet tot 50.000 euro en een op de drie realiseerde een omzet tot 25.000 euro. Ook is het inkomen dat de ondernemers met het bedrijf verdienen onveranderd. Een op de vier ondernemers verdient met het bedrijf een gemiddeld netto maandinkomen van minder dan 1.250 euro. Een op de vijf verdient met het bedrijf meer dan 3.000 euro per maand.
Scholing vooral gericht op bredere inzetbaarheid
In dit onderzoek is specifiek aandacht besteed aan de mate waarin de ondernemers investeren in scholing. Ondernemers die in 2012 aan een of meer opleidingen, cursussen of trainingen hebben deelgenomen, besteedden daar in dat jaar gemiddeld ongeveer 2.400 euro aan. De meeste ondernemers vinden dat men in het algemeen voldoende tijd aan opleiding of bijscholing besteedt. Ondernemers die meer tijd aan opleiding of bijscholing zouden willen besteden, willen dat meestal doen met het oog op het verbreden van de competenties om breder inzetbaar te zijn. Het up-to-date houden van de beroepscompetenties komt op de tweede plaats. De laatste keer dat de ondernemers hebben deelgenomen aan een opleiding, cursus of training is gemiddeld iets meer dan zes jaar geleden. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief