Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Klimaatverandering leidt tot grote veranderingen voor Nederlandse MKB

10 januari 2014 - Klimaatverandering gaat de komende jaren meer extreme weersomstandigheden veroorzaken. De economische gevolgen hiervan voor het Nederlandse MKB zijn groot. Hogere bedrijfskosten en een stagnerende of zelfs krimpende afzetmarkt zijn hier concrete voorbeelden van.

Naast stijgende grondstofprijzen gaan ook de kosten van verzekeringspremies omhoog. Rob van der Rijt, oprichter van Klimaatplein.com, een platform voor klimaatbewust ondernemen, beschrijft: "Meer schade door extreem weer aan vastgoed, wagenpark, veestapel of landbouwgrond leidt automatisch tot hogere grondstofprijzen en verzekeringspremies." De grootste herverzekeraar ter wereld (Munich Re) geeft aan dat er de komende jaren meer neerslag en temperatuurextremen voor gaan komen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot het uitvallen van stroom, het (tijdelijk) staken van een productieproces of het niet aangeleverd krijgen van benodigde grondstoffen of hulpmiddelen. Afgezien nog van de schade aan het eigendom en bedrijfsproces van de ondernemer veroorzaakt de toename van klimaatrisico’s hogere verzekeringskosten.

Krimpende omzet
Van der Rijt vult aan: "Volgens onderzoek bedragen de totale kosten als gevolg van klimaatverandering en luchtvervuiling door fossiele brandstoffen nu zo’n 1.200 miljard dollar per jaar. Dat is 1,6 procent van het jaarlijks globale BBP." De voorspellingen zijn dat deze trend zich nog verder zal doorzetten. In 2030 zouden deze kosten 3,2 procent van het BBP kunnen bedragen. Die kosten zullen gedragen moeten worden, ook door het MKB.  "Bovendien geven klimaatwetenschappers aan dat wanneer de aarde een drie graden extra opwarmt, we een wereldwijde economische krimp kunnen verwachten van tussen de 0,2 procent en 2 procent.  Dit omdat water- en voedselzekerheid op het spel staan die daarmee tevens invloed hebben op de volksgezondheid. Met de huidige en nog verwachte uitstoot van broeikasgassen mogen we die drie graden extra temperatuurstijging gerust verwachten."

Onzekerheid afzetmarkten
Hoe prettig is het om zaken te doen met ondernemers in landen waar de risico's als gevolg van klimaatverandering groot zijn? Van der Rijt: "Stel dat je toeleveranciers of afnemers hebt in gebieden die gevoelig zijn voor een stijgende zeespiegel, orkanen of extreme droogtes. Hoe zeker ben je dan van de solvabiliteit van je zakenrelaties en daarmee van de continuïteit van je eigen bedrijfsvoering? Daarnaast veroorzaakt klimaatverandering sociale onrust. Er zijn inmiddels enkele miljoenen klimaatvluchtelingen op drift geraakt op zoek naar vruchtbaar en veilig grondgebied. Dat zorgt nu al voor onrust en strijd in bepaalde delen van de wereld. En het is gewoon altijd minder goed zaken doen in een gebied waar geen bepaalde mate van welzijn en orde heerst."

Snelle actie nodig
Om ook de komende generatie van ondernemers een toekomst te kunnen bieden, is het noodzakelijk dat we nu starten met het drastisch reduceren van de uitstoot van broeikasgassen als CO2. "Het Nederlandse MKB heeft geen tijd te verliezen wanneer het gaat om het voorkomen van verdere nadelige economische effecten van klimaatverandering. En het mooie is dat u daar als ondernemer nog geld mee kunt verdienen ook. Het besparen op het verbruik van fossiele brandstoffen door bewuster om te gaan met elektriciteit en gas levert direct winst op. Denk aan het dichthouden van winkel- of showroomdeuren in de winter, computers op de energie-bespaarstand zetten of het op spanning houden van de banden van uw wagenpark." Van der Rijt: "Op Klimaatplein.com hebben we enkele rekentools geïnstalleerd waarmee ondernemers gratis kunnen berekenen wat energiebesparing oplevert. Zo wordt klimaatbewust ondernemen ineens leuk en winstgevend om te doen, niet alleen voor vandaag maar zeker ook voor de toekomst. En doet u het niet voor uw eigen portemonnee, doe het dan voor het behouden van een  leefbare wereld."

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Wim Boon

13-01-2014 11:32  |  

Kunnen we eens ophouden met die klimaathysterie?? De aarde warmt al 17 jaar niet meer op, de zeespiegel stijgt niet en zelfs het IPCC heeft verklaard dat er geen stijging is van het aantal natuurextremen en ook niet van de ernst daarvan. De lucht is 40 % schoner dan in 1990 en de luchtvervuiling neemt verder af. Voorts is de beroemde ''hockeystick'' geruisloos verdwenen uit de IPCC rapportage, smelten de gletschers van de Himalaya niet, evenmin als die van de Zuidpool. Het Noordpoolijs is weer flink aan het aangroeien. Triest voor de mensen die van de klimaatgekte hun broodwinning en hun persoonlijke religie hebben gemaakt, maar helaas voor hen, het is niet anders. Nu graag gewoon aan het werk.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.