Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Prijzen voor veel grondstoffen blijven in 2014 onder druk staan

3 februari 2014 - Het productieoverschot, grote voorraden en een relatief zwakke mondiale vraag hebben veel grondstofprijzen in 2013 doen dalen. Ondanks een licht aantrekkende wereldeconomie, zal dit beeld in 2014 niet veel veranderen.

De olieprijs zal de neerwaartse trend voortzetten door de stijgende productie. Ook de prijs voor goud zal komend jaar onder druk blijven staan. Doordat de mondiale economie aantrekt, worden andere investeringen interessanter. Ook zal de vraag naar goud in India relatief zwak blijven en verwacht ABN AMRO dat de groei van de vraag in China minder sterk is dan in 2013. Voor industriële metalen gaat zij uit van een prijsstijging. Het cyclische karakter van industriële metalen is hoog en met het aantrekken van de wereldeconomie is het waarschijnlijk dat de vraag zal stijgen. De agrarische grondstoffen zullen komend jaar vrijwel stabiel blijven als gevolg van overproductie. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de ‘Quarterly Commodity Outlook’ van ABN AMRO.

Neergaande trend in olieprijs houdt aan
De risico’s van het mogelijk overslaan van de onrust in het Midden-Oosten naar grote olieproducerende landen in de regio houden langer aan dan verwacht. Het door ABN AMRO verwachtte herstel van de dollar bleef uit. Hierdoor stelt ABN AMRO haar verwachting voor de Brent-olieprijs in 2014 naar boven bij (USD 100/vat). Niettemin verwacht ABN AMRO dat de neergaande trend zal aanhouden in de komende jaren. Het prijsverschil tussen Brent en WTI is verder opgelopen. Aangezien het afnemen van de risicopremie een groter effect zal hebben op Brent dan op WTI, denkt ABN AMRO dat de Brent/WTI-spread zal afnemen tot USD 5/vat in de loop van het jaar.

Komend jaar blijft goudprijs onder druk staan
ABN AMRO verwacht dat de goudprijs onder druk blijft staan in 2014 en 2015. Beleggers worden namelijk aangetrokken door alternatieve beleggingen, die meer rendement opleveren. Naar verwachting blijft het beleggingsklimaat positief en gaat de Amerikaanse rente stijgen, evenals de koers van de Amerikaanse dollar. In 2016 zal de balans tussen vraag en aanbod wijzigen ten gunste van goud. Hierdoor zal de goudprijs herstellen. De prijzen van andere edelmetalen zullen nog steeds onder druk staan in de eerste helft van 2014, omdat het sluiten van beleggingsposities op gang zal komen als de goudprijs verder daalt.  

Voortdurende onzekerheid werkt door op prijzen basismetalen
Op de korte termijn zullen de prijzen van basismetalen (zoals aluminium, koper, nikkel en zink) een lichte volatiliteit tonen. De prijsbewegingen zullen nog steeds onder invloed staan van  de voortdurende onzekerheid over kwesties als de Fed-tapering (zowel tempo als timing), de kracht van de Chinese economie, het overaanbod van basismetalen en de vitaliteit van de economie van de eurozone. De vraag naar basismetalen zal echter solide blijven. ABN AMRO gaat uit van een verdere prijsstijging in het eerste kwartaal. Dit wordt ondersteund door de verbetering van de economische omstandigheden en goede marktvooruitzichten voor eindgebruikers van basismetalen, zoals de bouw, elektronica-industrie, automotive en machines.

Marktomstandigheden voor staalindustrie verbeteren in VS en Europa
In de Verenigde Staten en Europa lijken de marktomstandigheden voor de staalsector te verbeteren. In China zal het algemene sentiment naar verwachting relatief zwak blijven. Voor de komende drie maanden zal volgens ABN AMRO in China de druk van overaanbod voelbaar blijven. Door overcapaciteit en een zwakke seizoensgebonden vraag zullen de prijzen afnemen in het eerste kwartaal. Het aanbod van grondstoffen voor het maken van staal (ijzererts en cokeskolen) zal nog steeds voldoende zijn om een eventuele stijging van de vraag naar deze grondstoffen op te vangen. Dit zal de prijs voor deze ruwe materialen drukken.

Stabiele prijzen voor agrarische grondstoffen
Agrarische grondstoffen hadden het zwaar in 2013. Vooral maïs en tarwe zijn geconfronteerd met prijsdalingen van respectievelijk meer dan 40 en 30 procent. De belangrijkste reden was een overproductie bij de meeste gewassen. Een stabilisatie van de prijzen is volgens ABN AMRO te verwachten. Door de verschuiving van productie van maïs naar tarwe zal in de loop van het jaar de neerwaartse druk afnemen. Overproductie zal ook aanhouden bij suiker. Het overheidsbeleid in Brazilië en de verkiezingen in India - de twee grootste producenten - zullen echter de meer neerwaartse druk teniet kunnen doen. Alleen voor sojabonen voorziet ABN AMRO meer druk op de prijzen, aangezien grote oogsten de extra vraag uit China makkelijk kunnen opvangen. Voor cacao verwacht zij juist een tekort, wat kan leiden tot een prijsstijging.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.