Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Trots verbindt bedrijf en werknemer

18 februari 2014 - Het is een werkgeversmarkt, iedereen die een baan heeft, is daar blij mee en zeker voor jonge mensen is dit een wat onwennige tijd, maar ook voor de werkgevers.

In sommige bedrijven heerst de onzekerheid, soms zelfs de rancune, terwijl in andere bedrijven werknemers zich beter voelen dan ooit tevoren en met plezier harder werken voor hetzelfde geld. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft Flirt Company dit artikel geschreven.

De Kracht van de Ketting
Het jaarlijkse medewerkersonderzoek van Great Place to Work vertelt dat saamhorigheid het antwoord is: Werknemers willen, meer dan voorheen, zich onderdeel voelen van een groter geheel. Maar ze willen niet zomaar een schakel zijn en zeker niet in zomaar een geheel. 
Twee dingen springen er uit:
1. mensen willen trots zijn op het werk dat ze doen en
2. werken voor een organisatie die duidelijk haar steentje bijdraagt ten behoeve van de gemeenschap.
De verzachtende bijwerking van ‘het zuur’, die oud-premier Balkenende vanaf zijn eerste kabinet al voor zich zag, lijkt nu na vijf jaar crisis eindelijk in ons te ontstaan. Althans de behoefte, hoe we die saamhorigheid in praktijk moeten brengen en hoe we als bedrijf ons kunnen inzetten voor de maatschappij, dat is een tweede.

Uw medewerkers trots maken
Trots is een machtige, maar complexe emotie. Het kan ons ongekend hoge bergen doen beklimmen en in 1.000 kleuren opbloeien, maar evengoed kan het ons doen ontploffen in vernietigende razernij of verlammen in weerbarstigheid.

Wat is trots? 
Het is het vermogen u met hart en ziel te verbinden, met de wens dat die verbinding zichtbaar is voor de wereld.
In deze serie artikelen onderzoekt Flirtcompany we de rijkdom van contact en hoe het ons veel te bieden heeft.
Wat iemand nodig heeft om zich trots te voelen, verschilt namelijk van mens tot mens en vraagt daarom  een hoge mate van contact en communicatie tussen werknemers onderling en tussen werknemers en werkgever.

Drie invalshoeken
Trots voor het werk, het team en/of het bedrijf kan vanuit verschillende invalshoeken worden benaderd:

Invalshoek 1: Trots vanuit uzelf
Het vermogen trots te zijn op wat u doet en wie u bent, moet worden aangewakkerd. U moet zich bewust worden van uw kracht en schoonheid en die in relatie tot de wereld weten te waarderen.

Invalshoek 2: Trots vanuit het team/afdeling
Gun elkaar een overwinning. Wereldkampioen bokser Raymond Joval zegt het in zijn trainingen: "U moet elkaar ook wat gunnen hè, een tikje tegen de schouder kan iedereen hebben."
Zo leert u elkaars krachten kennen en ondersteunen, als u dan even aan de top staat, voelt u zich ondersteund, weet u door wie en wat die steun waard is en dan staat iedereen even aan de top.

Invalshoek 3: Trots vanuit het grote geheel
Het komt mooi uit dat het hip is om gezond te zijn, sociaal, milieubewust, innovatief, want dit zijn precies de elementen die ervoor kunnen zorgen dat werknemers trots zijn bij een bedrijf te werken en er veel voor over zullen hebben. Door zich met zo’n bedrijf te verbinden, zijn zij in wezen ook gezond, sociaal, innovatief enzovoort.

Tips om trots te vergroten
Afhankelijk van de mens die u tegenover u krijgt en de mens die u zelf bent, zult u zich in sommige gebieden  meer moeten inspannen dan in andere. Zoals de olie in een machine zal contact met uzelf en de ander deze werkprocessen vergemakkelijken:
TIP 1: interesseert u voor elkaar
TIP 2: stem op elkaar af
TIP 3: waardeer elkaar
TIP 4: en houd een vinger aan de eigen pols.
… Voor u het weet voelt u zich verbonden en dat zal de wereld weten.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.