Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Wat te doen met verslaafde werknemers?

5 maart 2014 - Bijna de helft van de ondernemers in Nederland verwacht problemen te krijgen met verslaafde werknemers. Toch heeft bijna geen enkel bedrijf hiervoor een beleid bedacht. Wat te doen?

Miriam Diekman, Client Care & Relations Manager bij SolutionS: "Het is een goed teken dat veel organisaties het belang van preventief verslavingsbeleid inzien. Een serieuze 10 procent van de Nederlandse beroepsbevolking is immers probleemgebruiker, wat betekent dat de kans voor werkgevers groot is dat ze een verslaafde medewerker tegenkomen. Toch blijft verslaving onbekend terrein. De nieuwe ziektewet die sinds begin dit jaar officieel van kracht is, is een echte wake-upcall. Het dwingt werkgevers tot hardere maatregelen en het opstellen van echt duidelijke richtlijnen om de verantwoordelijkheid voor ziekteverzuim te concretiseren."
 
Rapport Werk en Verslaving
In het rapport ‘Werk en Verslaving’ krijgen werkgevers en HR-professionals kennis en handvatten aangereikt hoe zij verslaving kunnen signaleren en preventiebeleid kunnen ontwikkelen. Dit rapport is te downloaden op de site van SolutionS (registratie noodzakelijk).
 
Informatiemiddagen
Het onderzoek is uitgevoerd onder de deelnemers van de bedrijven-informatiemiddagen van SolutionS. In samenwerking met Be-Responsible organiseert SolutionS regelmatig bedrijven-informatiemiddagen over Werk en Verslaving. De eerstvolgende bijeenkomsten vinden plaats op donderdag 13 maart 2014 en op donderdag 17 april 2014, van 13.30 tot 17.00 uur in de kliniek SolutionS Center, Apeldoornsestraat 131 in Voorthuizen. Geïnteresseerden kunnen zich kosteloos inschrijven via deze link

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

A. Douma

6-03-2014 10:21  |  

Bovenstaande geeft zelfs geen fractie van een antwoord waar ik iets aan heb, op de vraag ''Wat te doen met verslaafde werknemers''. Een preventiebeleid heeft geen enkele zin bij een reeds verslaafde werknemer. Maar wat kan/mag ik dan wel?

M. Diekman

7-03-2014 13:23  |  

Beste A., Bedankt voor uw reactie. We hebben ons bij SolutionS met dit onderzoek gericht op preventiebeleid, omdat we denken dat werkgevers daar op de lange termijn het meeste baat bij hebben. We snappen uiteraard ook dat er nog genoeg werkgevers zijn die nu ad hoc met het probleem van een verslaafde werknemer te maken hebben. In dat geval raad ik u aan dat u de verslaafde werknemer zo snel mogelijk een gesprek met een vertrouwenspersoon aanbiedt. Dat kan een bedrijfsarts zijn bijvoorbeeld, maar vaak is een gesprek met een ervaringsdeskundige nog veel doeltreffender. Succes!

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.