Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

ZZP’ers uit financiële nood de gemeenteraad in

17 maart 2014 - 60 procent van de ZZP’ers, die zich verkiesbaar heeft gesteld voor een plek in de gemeenteraad van hun eigen gemeente, doet dat vooral omdat ze hier een nieuwe inkomstenbron in zien.

Van déze ZZP’ers zegt net iets meer dan de helft dat ze voor een partij hebben gekozen, die niet geheel overeenkomt met hun eigen initiële politieke keuze. Als deze ZZP’ers een zetel veroveren ná de verkiezingen van 19 maart, zullen ze in ieder geval een onkostenvergoeding ontvangen. En die hebben ze hard nodig, zo blijkt uit een enqûete van ZZP Netwerk Nederland onder 71 (verkiesbare) ZZP’ers.

Vertrouwen in de politiek
"Dit hoge percentage is nogal verontrustend, dit zal niet bijdragen aan verder vertrouwen in de politiek," zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland. "De beweegredenen om de politiek in te gaan mogen niet zijn ingegeven door financiële nood. U gaat de politiek in om iets voor de maatschappij te betekenen, beredeneerd vanuit uw eigen visie of ideologie op de samenleving."
Helmers vervolgt: "De (financiële) nood bij ZZP’ers is blijkbaar dusdanig hoog dat men in een ultieme wanhoopspoging zichzelf dus kandidaat heeft gesteld voor een zetel in de eigen gemeenteraad. Als men gekozen wordt, dan levert dat vier jaar lang maandelijks een onkostenvergoeding op."

Verdiensten
De onkostenvergoeding, die een gekozen volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad ontvangt, is afhankelijk van het aantal inwoners dat een gemeente heeft. In middelgrote steden tot grote steden kan dit al oplopen tot een bedrag van 1.800 tot 2.000 euro bruto per maand.
60 procent van de ZZP’ers stelde in de enqûete dat men zich niet verkiesbaar zou hebben gesteld c.q. geen lid was geworden van een politieke partij, als er nú wel genoeg inkomen uit de eigen business kon worden gegenereerd. "Verontrustend is verder dat net iets meer dan de helft van déze ZZP’ers erkent dat ze nu voor een politieke partij op de lijst staan, die niet initieel de eigen (ideologische) keuze was," aldus Helmers.

Affiniteit
Bij meer dan 80 procent was er wel altijd al enige affiniteit met de politiek – zo bleek uit de antwoorden - en volgde men ook wel de (lokale) ontwikkelingen, maar geen van de ondervraagde ZZP’ers had politieke ervaring of een jaar geleden nog niet gedacht deze keuze te maken.
Deze ZZP’ers verwachten de komende maanden en jaren relatief weinig eigen inkomen te genereren en dus is een makkelijke stap naar de lokale politiek zó gezet. Als men wordt gekozen, dan komt er in ieder geval nog een beetje brood op de plank.

Partijen
De partijen waarvoor men kandideert betreffen vooral de lokale partijen (40 procent van deze ZZP’ers). De andere helft wordt vooral ingenomen door de VVD, D66, CDA, CU, GroenLinks en PvdA. De 71 ondervraagde ZZP’ers zijn kandidaat in 58 verschillende gemeenten in Nederland.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Adriana van Schalken...

18-03-2014 12:24  |  

Zoals het artikel al aangeeft is politiek niet iets waar je voor moet kiezen omdat je in geldnood zit. Feit blijft wel dat deze zzp'ers blijkbaar geen andere keuze hebben. Wanneer dit probleem wordt opgelost zal ook het vertrouwen in de politiek toenemen.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.