Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Lease-economie opent deuren voor bedrijven

27 maart 2014 - Het Nederlandse bedrijfsleven doet het goed. Zo zijn we bijvoorbeeld al jaren koploper in de maakindustrie. Maar om zo succesvol te blijven en de concurrentie voor te zijn, moeten bedrijven veel investeren en dus over kapitaal beschikken.

En daar wringt de schoen. Omdat banken nog steeds moeilijk doen over het verlenen van krediet is het tijd om na te denken over alternatieven. Zoals leasing. Dit blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van Leaseloket.

Minder investeringen
Door de economische recessie lopen de investeringen in nieuwe machines en installaties al jaren terug. Tegelijkertijd kampen veel sectoren met een ander probleem, namelijk een tekort aan goed opgeleid personeel. Terwijl de werkloosheid oploopt, krijgen bedrijven de vacatures niet vervuld. Daardoor is Nederland minder innovatief en behoren we niet langer tot de top van sterkste economieën. Terwijl innovatie van wezenlijk belang is voor de Nederlandse economie.

Leasing als alternatief
Om er voor te zorgen dat Nederland weer meetelt in de top, moet het bedrijfsleven flink investeren. Nu banken het laten afweten, kan leasing mogelijk een uitkomst bieden. Uit onderzoek van De Lage Landen - Leaseloket onder 445 ondernemers in Nederland, blijkt 51 procent van de ondervraagden een voorkeur te hebben voor leasing als financiering. Op deze manier kunnen ondernemers in hun ogen verder investeren en groeien. Het merendeel maakt ook al gebruik van deze vorm van financiering. "De belangrijkste reden om voor deze vorm van financiering te kiezen, is gemak," vertelt Bart Weerkamp van De Lage Landen - Leaseloket. "Maar ook een tekort aan financiële middelen en goedkoop worden genoemd."
Ondernemers blijken een lichte voorkeur te hebben voor Financial lease in plaats van Operational lease. "Dat heeft te maken met het eigendomsaspect," zegt Weerkamp. "Financial lease biedt meer mogelijkheden voor fiscale regelingen zoals investeringsaftrek. Daarnaast wordt het bedrijfsmiddel na het betalen van een slottermijn uw eigendom. Operational lease is een meer comfortabele leasevorm. U loopt geen enkel risico en u bent als werkgever volledig ontzorgd."

Gebruik gaat voor bezit
De ondervraagden die in het onderzoek aangeven geen gebruik te maken van leasing, blijken hier wel interesse in te hebben. En dan met name voor het leasen van een auto en/of bedrijfswagen en in mindere mate voor equipment. Niet zo gek, want dit is de meest bekende vorm van leasen. Maar Weerkamp ziet hier wel verandering in ontstaan. "Naast leasevormen voor onder meer machines en land- en tuinbouwwerktuig, zien we ook een toenemende groei in het leasen van energie- en greentechmiddelen. Denk hierbij aan led-verlichting en platliggende zonnepanelen."
In 2014 zien we een duidelijk nieuwe trend ontstaan: bezit is niet langer belangrijk, maar gebruik. "De agrisector staat nog aan het begin, maar de healthcare werkt meer en meer met dit principe," licht Weerkamp toe. "Ook bij bouw- en grondverzetbedrijven is er sprake van een beweging naar het leasen van grote kranen en tientonners in plaats van het bezit er van. Ondernemers geven hiermee voorkeur aan lage maandlasten en flexibiliteit."

Van maatpak tot wasmachine
De trend van bezit naar gebruik zien we ook bij consumenten ontstaan. Deze groep begint materiële goederen op een andere manier te benaderen, zelfs als het gaat om relatief vluchtige producten zoals kleding. We kennen inmiddels het concept van lease a jeans. Maar consumenten kunnen tegenwoordig ook maatpakken, bedrijfskleding, wasmachines en koelkasten leasen. "Veel consumenten moeten vast nog wennen aan het idee dat bezit niet zaligmakend is. Maar vanuit het bedrijfsleven zien we de grote verschuiving al plaatsvinden," aldus Weerkamp.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.