Nieuws
Nederland behoort tot de top drie internationale handel
7 april 2014 - Vorige week werd de Global Enabling Trade Report 2014 van het World Economic Forum (WEF) gepubliceerd. In dit rapport wordt uitgebreid aandacht besteed aan de mate waarin individuele economieën instituties, beleid en services hebben ontwikkeld die een vrije goederenstroom over grenzen en naar de beoogde bestemming faciliteren.
De op basis hiervan vastgestelde openheid van economieën voor internationale handel komt in het rapport tot uitdrukking in de zogenaamde Enabling Trade Index (ETI), die de kern vormt van het rapport. Op deze index stijgt Nederland naar een derde plaats.Voornaamste bevindingen
In het rapport zijn 138 economieën meegenomen. Het onderzoeksinstituut INSCOPE - Research for Innovation van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) voert namens het WEF de Executive Opinion Survey uit onder Nederlandse bedrijven onder leiding van Professor Henk Volberda, hoogleraar Strategisch Management & Ondernemingsbeleid aan RSM en wetenschappelijk directeur van INSCOPE - Research for Innovation. De voornaamste bevindingen uit het Global Enabling Trade Report 2014 zijn:
Nederland stijgt naar de derde positie van de Enabling Trade Index
Hoewel Singapore en Hong Kong - net als voorgaande jaren - de lijst van de Enabling Trade Index blijven aanvoeren, is Nederland gestegen van de tiende plaats (in 2010) via de zevende plaats (2012) naar een derde plaats in 2014. Het rapport roemt Nederland onder meer om zijn haven- en ICT-infrastructuur, en de kwaliteit, transparantie en efficiency van de douane en gerelateerde diensten.
Nederland onderscheidend door excellente fysieke en digitale infrastructuur
Nederland behoort tot de wereldtop op het gebied van fysieke én digitale infrastructuur. Op het onderdeel infrastructuur staat Nederland op de derde plaats en haveninfrastructuur zelfs op de eerste plaats. Hoogleraar Henk Volberda noemt een goede fysieke en digitale infrastructuur de ‘smeerolie om handel te drijven’ en het biedt ‘wederzijds versterkende effecten tussen fysieke en digitale infrastructuur teneinde de concurrentiepositie van Nederland in de aantrekkende wereldeconomie verder te versterken’.
Complex Nederlandse belastingsysteem vormt een belemmering voor internationale handel
Ondanks het feit dat de importbelastingen in Nederland tot de laagste ter wereld behoren (plaats vijf), wordt het Nederlandse belastingsysteem rond de import als complex ervaren (plaats 110) en zijn er veel verschillende importbelastingen waar een bedrijf mee te maken heeft (plaats 109). Volgens Professor Volberda draagt de complexiteit en hoeveelheid van Nederlandse importbelastingen er toe bij dat bedrijven aanzienlijk veel tijd en geld kwijt zijn om producten en diensten te importeren in Nederland, wat het voordeel van de lage importbelastingen gedeeltelijk vermindert. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief