Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemer heeft - ondanks crisis - moeite met het vinden van personeel

14 april 2014 - Meer dan de helft van de MKB-ers (54 procent) geeft aan de gevolgen van de crisis te hebben gevoeld.  Voorbeelden hiervan zijn verslechterde financiële resultaten en concurrentiepositie, en sterke afname van het personeelsbestand.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Randstad onder MKB bedrijven.Toch geeft 24 procent van de MKB- bedrijven die wel nieuw personeel zoeken aan, moeite te hebben met het vinden van geschikt personeel. Vooral in productie, verkoop en commerciële functies.
Veel genoemde redenen dat het juiste personeel niet wordt gevonden zijn gebrek aan werkervaring (45 procent), het ontbreken van de juiste instelling (25 procent) en een niet passende opleiding (31 procent).

Ondernemers liggen wakker van personeelskwesties
Om in te kunnen spelen op de veranderende economische omstandigheden vinden MKB-ers het moeilijk het personeelsbestand op peil te houden. Bedrijven geven aan behoefte te hebben aan flexibel personeel om in te kunnen spelen op pieken en dalen, om financiële risico’s te beperken en omdat vaste contracten een te groot risico zijn. Ze liggen dan ook wakker van zaken als de werving, selectie, opleiding en ontwikkeling van personeel maar ook ziekteverzuim en veranderende wet- en regelgeving, zo blijkt uit het onderzoek.

Vooral jongere en oudere werkzoekenden missen de boot
Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt Randstad Nederland signaleert dat het onderzoek een duidelijk mismatch op de arbeidsmarkt tussen vraag en aanbod laat zien. "Er zijn genoeg werkzoekenden, maar die passen niet goed in het plaatje van MKB-bedrijven. Ik zie dat vooral jongere en oudere werkzoekenden hierdoor de boot missen. Ze zijn net vers op de arbeidsmarkt of hebben juist te eenzijdige ervaring. Jongeren ontberen nog de gevraagde werkervaring, maar vaak dus ook de juiste opleiding. Ouderen werken vaak zo lang bij een werkgever, dat de overstap naar een andere werkgever moeilijk te maken is. Het onderzoek laat ook zien dat in de huidige economie ondernemers op zoek zijn naar flexibele inzet van personeel. Dat is niet alleen de huidige realiteit maar ook die van de toekomst. Hier zullen werkgevers en werkzoekenden zich op aan moeten passen."

Doorsturen  |  3  |  Nieuwsbrief

Reacties

PronkStuc

18-04-2014 21:47  |  

Wij zitten in de bouw, en merken overduidelijk instellingsproblemen, verkeerde opleiding en gebrek aan ervaring bij potentiele werknemers.

Dat laatste voornamelijk omdat veel potentiele werknemers al een jaar of drie van school zijn, nooit echt gewerkt hebben maar toch blijven solliciteren. Er is overduidelijke een kwaliteitstekort bij individuen die drie jaar thuis hebben gezeten zonder bijscholing of feeling met het vakgebied.

Erg jammer, want het orderboek trekt wel weer aan.

Frank de Haan

22-04-2014 11:18  |  

Je geeft aan dat een ander dient te investeren in personeel. Als iedereen er zo over denkt, dan schiet dat niet op.

Kim

12-04-2021 12:24  |  

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.