Nieuws
Interim Opdrachten via Marktplaatsen gemeenten zelden naar ZZP’ers
9 mei 2014 - Interim- en adviesopdrachten die via marktplaatsen online worden aanbesteed door gemeenten en andere overheden, gaan maar zeer beperkt rechtstreeks naar zelfstandige professionals. Dat blijkt uit een analyse van het ZiPconomy.
Van de meer dan 500 onderzochte opdrachten werd maar vijf tot tien procent gegund aan een zelfstandige.Groeiend aantal marktplaatsen
Het aantal overheden dat via online marktplaats aan kandidaten voor tijdelijke opdrachten komt is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Er zijn al meer dan 80 verschillende marktplaatsen, waarvan het merendeel van non-for-profit organisaties. Vooral gemeenten maken gebruik van marktplaatsen.
Bij een marktplaats wordt gewerkt met een mini-aanbesteding als alternatief voor een normale aanbesteding. De aanvraag wordt online gepubliceerd, waarna zowel bureaus als zelfstandigen kunnen inschrijven op de opdrachten. Op basis van objectieve kwalitatieve criteria en prijs worden uit de aanmeldingen meestal vijf kandidaten geselecteerd en uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.
Analyse 500 opdrachten
ZiPconomy onderzocht de openbaar gemaakte gunningen voor interim- en adviesopdrachten op minimaal HBO niveau zoals deze gepubliceerd op marktplaatsen. Bij dat onderzoek werden rond de 500 gegunde opdrachten van 75 gemeenten en andere lagere overheden uit de afgelopen anderhalf jaar geanalyseerd. In nog geen tien procent ging de opdracht rechtstreeks naar een zelfstandige. Bij opdrachten in de (job)coachingssfeer is dat relatief wat vaker. Voor de rest wordt de gunningslijst gedomineerd door bekende namen in overheidsland als Maandag, Eiffel, YER, BMC en Yacht maar ook opvallend veel kleinere advies- en detacheringsbureaus. Met name die laatste groep lijkt te profiteren van deze andere manier van het inkopen van adviseurs en interim professionals.
Overigens wil dit nog niet per se zeggen dat zelfstandige professionals nooit aan de bak komen bij gemeenten. Niet zelden zullen bemiddelaars zelf zelfstandigen inzetten. In hoeveel gevallen een bemiddelaar een zelfstandige inzet, is niet uit deze gegevens te halen.
Het gemiddelde tarief van deze opdrachten ligt net onder de 73 euro per uur, waarbij de variatie tussen het laagste en hoogste tarief vrij groot is.
Geen actief pro-zelfstandigen beleid gemeenten
Een van de redenen dat zelfstandigen zo weinig opdrachten via marktplaatsen krijgen is dat gemeenten geen actief beleid voeren om rechtstreeks zaken te doen met ZZP’ers. Volgens Hugo-Jan Ruts van ZiPconomy, die hierover met een aantal gemeenten sprak, is het wel of niet werken met zelfstandige simpelweg geen issue voor hen. "Een aantal verzekeraars, banken, maar ook het UWV en de NS willen om uiteenlopende redenen graag rechtstreeks met zelfstandigen werken. Ze voeren daar dan ook actief beleid op. Die interesse ontbreekt bij deze gemeenten."
Zelfstandigen missen kennis aanbestedingen
Volgens Mark Bassie, onafhankelijk expert op het terrein van marktplaatsen, ontbreekt het zelfstandigen ook aan kennis. "Inschrijven op een mini-aanbesteding op een marktplaats, zonder precies te weten hoe dat moet, is feitelijk zonde van de tijd. U hoeft geen volleerd inkoopexpert te zijn om succesvol te zijn, maar een klein foutje kan al genoeg zijn om niet meer mee te kunnen dingen. Met wat inzicht is dat snel te vermijden".
Daarbij moeten zelfstandigen volgens Bassie ook oog hebben voor het feit dat er op opdrachten nu eenmaal veel inschrijvingen zijn. Vaak tientallen. Dat maakt de statistische kans op de opdracht vrij klein. "Bureaus zijn meer gewend om vaker te schieten en dan doeltreffend te zijn, terwijl een zelfstandige moet focussen op die ene opdracht die perfect past. " Doorsturen | 1 reactie | Nieuwsbrief