Nieuws
Betere ondersteuning voorkomt afhaken topgroeiers mkb
13 juni 2014 - Groeibedrijven kunnen hun veelbelovende startfase maar moeilijk een succesvol vervolg geven, ondanks de vele landelijke en regionale stimuleringsprogramma's. Deze theoretisch uitstekend onderbouwde initiatieven missen vaak de praktische ondernemerservaring en de mogelijkheid van elkaar te leren die ambitieuze ondernemers behoeden voor de valkuilen op hun groeipad.
De meerwaarde uit de samenwerking tussen overheid, bedrijven en kennisinstellingen - de zogeheten triple helix - kan voor groeiondernemers veel sterker worden verzilverd.Die oproep deed Joop de Jong, directeur van het groeiondernemersplatform Port4Growth, woensdag tijdens het elfde High Growth Forum, de jaarlijkse bijeenkomst van meer dan 200 groeiondernemingen in Nederland. "Groeiondernemers ervaren dat expansie erg verstorend werkt op bestaande bedrijfsprocessen. Dat zorgt voor onrust. Zij worstelen daarmee, missen afstemming met collega's, overheden en kennisinstellingen en vinden onnodig het wiel weer uit. Het resultaat: menig groeibriljant gaat na een fraaie start aan zijn succes ten onder."
Sterkste groeiers goed voor 50-75 procent nieuwe banen
Door deze omissie blijft veel groeipotentieel voor de BV Nederland onbenut, stelt De Jong vast. "De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) schat dat in het Nederlandse mkb enkele duizenden potentiële groeiers aanwezig zijn. Als je de effecten van haperende ondersteuning doorberekent, dan durf ik te stellen dat we miljarden euro's economische groei mislopen."
Het belang van groeibedrijven voor de Nederlandse economie is groot, stelt De Jong. Zo waren de 65 sterkste mkb-groeiers, waaronder AFAS Software, webwinkelvergelijker Beslist.nl en gezondheidswinkelketen De Tuinen, in 2012 goed voor een gezamenlijke jaaromzet van ruim 1,3 miljard euro. Zij realiseerden bovendien - in crisistijd - een gemiddelde groei van bijna 25 procent per jaar. Verder dragen ze bovengemiddeld bij aan extra werkgelegenheid. Volgens de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) zorgt vier tot zes procent van het snelgroeiende mkb voor 50-75 procent van alle nieuwe banen (cijfer 2013).
Nodig: ondersteuning aansluitend op mentale frame ondernemer
Om meer mkb-toppers succesvol te laten groeien moeten we naar een betere mix van theoretische kennis en praktijkervaring, vindt De Jong. "Bij bedrijfsgroei draait het uiteindelijk om het oplossen van specifieke ondernemersvraagstukken. Biedt de uitkomsten dan ook aan in de taal van de ondernemer, aangeboden door ervaren collega-ondernemers en aansluitend op de belevingswereld van de ondernemer. Anders zal veel advies het mentale frame van de ondernemer niet eens bereiken. Een goed geoliede triple helix is onmisbaar."
De pijnpunten van groeibedrijven concentreren zich rond zes thema's: groeistrategie, positionering, financiering, ict & automatisering, het vinden van business partners die passen bij de ontwikkelfase en een heldere exitstrategie (fusie, verkoop, overdracht). De Jong baseert zijn oproep op ervaringen van zijn organisatie. Port4Growth maakt met PwC, De Baak, Philips Innovation Services en AKD advocaten & notarissen deel uit van het consortium dat sinds 2009 uitvoering geeft aan het Programma Groeiversneller, dat is voortgekomen uit een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken.
Gaan voor goud: de volgende Bill Gates
De Jong benadrukt overigens dat Nederland al behoorlijke stappen zet om groei en innovatie te stimuleren. "Daar hebben we ook vanuit de OESO complimenten over gehad. We slagen er steeds beter in de voorwaarden te creëren die ambitieuze ondernemers stimuleren om voor goud te gaan. Of om, zoals ze zelf zeggen, de volgende Steve Jobs, Bill Gates of Richard Branson te worden." Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief