Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Minder faillissementen in 2014

19 juni 2014 - Het aantal faillissementen in Nederland neemt in 2014 met vijftien tot procent af. Alleen in Spanje is de afname van het aantal bedrijven dat de deuren moet sluiten groter, namelijk ongveer 23 procent.

Dat blijkt uit de Economic Outlook van Euler Hermes, die de verwachte faillissementsontwikkeling van 42 landen in kaart brengt. Wereldwijd neemt het aantal faillissementen met gemiddeld acht procent af. De Nederlandse afname is dus fors hoger. Dat geldt niet alleen in 2014, maar ook in 2015. Euler Hermes verwacht in dat jaar een afname van zeven procent van het aantal faillissementen, terwijl het wereldwijde gemiddelde een afname van drie procent zal zijn. Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes: "Het is aantoonbaar dat voornamelijk exporterende ondernemingen gevestigd in Nederland meer profiteren van de achterliggende periode dan de ondernemingen welke zich puur hebben gericht op de binnenlandse markt." In Nederland ziet de kredietverzekeraar een BBP-groei van 0,7 procent in 2014 en 1,2 procent in 2015.

Bezuinigingsmaatregelen pakken positief uit
Ook de strikte overheidsmaatregelen hebben eraan bijgedragen dat Nederland tot de internationale top van de faillissementsafname  behoort. Toemen: "Net als Nederland hebben landen als Ierland, Portugal, Denemarken en Spanje te maken gehad met forse bezuinigingsmaatregelen en programma’s om schulden af te bouwen. Dat heeft de private sector krachtig gemaakt, waardoor investeerders de private sector in deze landen eerder als veilige haven zien."
De ontwikkeling betekent nog niet dat het bedrijfsleven opgelucht adem kan halen. Toemen: "Het herstel is in zicht, maar het aantal bedrijven dat failliet gaat, ligt nog altijd ruim twintig procent hoger dan in de jaren 2003-2007. De effectieve economische groei is momenteel te klein om het aantal faillissementen – dat nog steeds historisch is – nog verder terug te brengen."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.