Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Koopkrachtstijging vermindert druk op cao’s’

8 juli 2014 - De stijging van de koopkracht die voor de komende tijd wordt verwacht, zal veel druk weghalen uit de cao-onderhandelingen. Die verwachting spreekt werkgeversvereniging AWVN uit in haar maandelijkse bericht over het verloop van de cao-onderhandelingen.

AWVN is de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers en betrokken bij het merendeel van alle 900 Nederlandse cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.

Koopkrachtstijging voor werknemers
AWVN: "Het CPB voorspelt in zijn meest recente cijfers voor 2014 bij 1,25 procent inflatie een koopkrachtstijging van 1,5 procent. Voor werknemers voorziet men zelfs een koopkrachtstijging van gemiddeld meer dan twee procent. Voor cao’s die nog moeten worden afgesloten, kan een bescheiden loonstijging volstaan om toch aan flinke koopkrachtverbetering te komen." Het cao-jaar 2014 verloopt tot dusver uiterst moeizaam, vooral doordat werkgevers- en werknemersonderhandelaars het niet eens worden over loonstijgingen. Op basis van de CPB-cijfers spreekt AWVN de verwachting uit dat het aantal nieuwe cao’s de komende tijd sterk zal stijgen.

Weinig cao's
In de maand juni werd net als in de voorgaande maanden van het jaar een teleurstellend aantal cao’s afgesloten: 33 waar 60 normaal is voor de eerste zomermaand. De totale achterstand wordt daardoor groter: de 177 akkoorden uit de eerste helft van 2014 blijven ver achter bij de gebruikelijke 264 nieuwe cao’s. In totaal wachten dit jaar ongeveer 500 cao’s op vernieuwing.

Gemiddelde loonstijging
De gemiddelde, in nieuwe cao’s afgesproken, loonstijging bedroeg in juni 1,86 procent. Dat is nauwelijks hoger dan de loonstijgingen in mei-akkoorden (1,81 procent). Hiermee lijkt de versnelling in de contractloonafspraken af te vlakken. De gemiddelde loonafspraak in alle 2014-cao’s bedraagt 1,62 procent.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.