Nieuws
Winkels nemen oude lampen bij aankoop van een nieuwe niet altijd aan
25 februari 2015 - Winkels nemen nog te vaak oude lampen niet aan voor recycling, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van Stichting LightRec.
Hoewel steeds meer winkelketens inzamelbakken hebben staan waar men altijd een lamp kan inleveren, wordt bij een zesde van de winkelbezoeken de kapotte spaarlamp nog steeds geweigerd of weggegooid. Supermarkten scoren iets minder goed dan gemiddeld, met uitzondering van Dirk Supermarkten en Jumbo. Warenhuizen komen ronduit slecht naar voren in de test. In zeker de helft van de bezoeken aan een warenhuis wordt de oude lamp niet aangenomen voor recycling. Met als absoluut dieptepunt Xenos die in 90 procent van de bezoeken de lamp niet aanneemt voor recycling.Mysteryshoppers
In totaal testten ‘mysteryshoppers’ bij 600 winkels van 29 verschillende ketens of zij oude spaarlampen konden inleveren bij aankoop van een nieuwe lamp. Een aantal winkels steekt met kop en schouders boven de rest uit, terwijl enkele andere ketens juist ver onder de maat presteren. Beste uit de test komen de winkelketens die inzamelbakken voor de counter hebben staan voor lampen, batterijen en klein elektronisch afval.
Beste supermarkt Dirk Supermarkten en Jumbo
Beste warenhuis Blokker
Beste drogisterij Kruidvat
Beste elektronicazaak Expert en Media Markt
Beste woonwinkel IKEA en Leen Bakker
Beste bouwmarkt Formido, Gamma en Hornbach
Beste tuincentrum Groenrijk en Intratuin
Supermarkten als Albert Heijn, Coop en Spar presteren lager dan het gemiddelde percentage van 83 procent, en nemen in 70-75 procent van de bezoeken de oude lamp in voor recycling. Bij Action en C1000 namen winkelmedewerkers slechts bij de helft van de bezoeken de oude lamp aan. Hekkensluiters zijn Hema en Xenos.
Kennis winkelpersoneel voor verbetering vatbaar
De Consumentenbond testte ook de kennis van het winkelpersoneel. Net als vorig jaar had een kwart van de medewerkers geen idee welke organisatie de oude lampen ophaalt. Ongeveer de helft van het winkelpersoneel wist te vertellen dat de ingeleverde lampen gerecycled worden. Bij een kwart van de bezoeken was er geen winkelpersoneel beschikbaar voor advies over een nieuwe lamp. Was er wel personeel beschikbaar, dan adviseerde het personeel in 60 procent procent van de gevallen een verkeerd wattage als vervanging van de oude lamp.
Oproep aan winkeliers
Jeroen Bartels, manager van LightRec, hoopt dat de resultaten verbeteren. "Naast de winkelketens die uitstekend presteren, blijft er een groep winkels die hun wettelijke verplichting niet nakomt. Naar aanleiding van eerdere onderzoeken hebben we contact opgenomen met deze winkelketens of we ze ondersteuning konden bieden bij de inzameling. Hier is onvoldoende respons op gekomen. Daarom hebben we besloten de resultaten van het onderzoek dit jaar wel volledig naar buiten te brengen. We hopen dat de ketens nu het belang van de wettelijke eis onderkennen en een verbetering laten zien. Vanzelfsprekend zijn we bereid om ze hierbij te ondersteunen." Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief