Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Europa en regio steeds belangrijker financier voor R&D

10 april 2015 - De Nederlandse wetenschap haalt steeds meer geld uit Europa. In de afgelopen vijftien jaar stegen de inkomsten uit de zogeheten Europese kaderprogramma's van gemiddeld 165 miljoen euro per jaar naar 475 miljoen euro per jaar.

Dit bedrag stijgt naar verwachting de komende jaren omdat het Europese onderzoeksprogramma' Horizon 2020 een veel groter budget heeft dan zijn voorganger. Dat blijkt uit de publicatie 'Totale investeringen in Wetenschap en INnovatie (TWIN)' van het Rathenau Instituut.
Verder blijkt uit het rapport dat provincies en regio's nog bescheiden investeren in kennis en innovatie, maar dat dit de komende jaren gaat toenemen. In 2014 gaat er ongeveer 100 miljoen euro per jaar via de regio's. Dat geld komt deels van de EU.

Overheid
De Nederlandse overheid geeft de komende jaren minder uit, maar blijft met ongeveer 6,0 miljard euro per jaar veruit de grootste financier van R&D en innovatie in Nederland. Het grootste deel van de R&D-uitgaven van de overheid gaat naar universitair onderzoek (eerste geldstroom) en overig niet-toepassingsgericht onderzoek. Het aandeel van beide categorieën stijgt in de periode 2013-2019 van 69 procent naar 76 procent. Dat komt mede doordat de R&D-uitgaven dalen voor categorieën als industrie (-achttienprocent), gezondheid (-32 procent) en technologische doelen (-40 procent).

Over de publicatie
Het Rathenau Instituut bundelt jaarlijks de gerealiseerde en voorgenomen uitgaven voor onderzoek en innovatie van de verschillende ministeries in de publicatie Totale investeringen in Wetenschap en INnovatie (TWIN). Het Rathenau Instituut stelt de cijfers samen op verzoek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Economische Zaken. In februari 2015 publiceerde het instituut al een voorpublicatie. Daaruit bleek dat de totale overheidsuitgaven voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie de komende jaren zullen dalen van zes miljard in 2015 naar 5,5 miljard euro in 2019.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.