Nieuws
Verbod op extreem magere modellen ook in Nederland
14 april 2015 - In navolging van het Franse parlement dat een wetsvoorstel heeft aangenomen dat extreem magere modellen en pro-ana-websites verbiedt, kijkt nu ook de Nederlandse overheid naar mogelijkheden om websites die anorexia verheerlijken te verbieden.
"Maar waarom mogen er nog steeds graatmagere modellen op de Nederlandse catwalks lopen en in de modebladen staan? Nederland is, net als Frankrijk, aangesloten bij de Europese Unie, daarom streven wij naar één wetgeving. We maken ons hard voor een verbod op te dunne modellen in de Nederlandse mode-industrie," aldus Evelien Nederhoed en Mieke Wouters, oprichters van Beautyfreelancer.nl.Eetstoornissen nog steeds groot probleem
Volgens de Franse regering wordt het slechte zelfbeeld van Franse vrouwen beïnvloedt door extreem magere modellen. Dit is een van de redenen dat de wetswijziging is ingevoerd. Wouters: "Ook in Nederland hebben veel vrouwen een negatief zelfbeeld. Uit verschillende bronnen blijkt dat in totaal meer dan 100.000 Nederlandse meisjes en vrouwen een eetstoornis hebben. Zo’n 25 procent van de vrouwen met anorexia herstelt niet en blijft er een leven lang last van houden. Vijf procent tot tien procent overlijdt zelfs aan de gevolgen ervan." Nederhoed vult aan: "Nederlandse modemerken mogen nog wel gebruik maken van veel te magere modellen. Ons voorstel om de wet te wijzigen zien we als een belangrijke boodschap voor meisjes en jonge vrouwen die deze vrouwen als het ideaalbeeld zien. Het is onacceptabel om ondervoeding en een ongezonde levensstijl te commercialiseren."Beautyfreelancer.nl is een petitie gestart om handtekeningen te verzamelen voor dit wetsvoorstel dat aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden.
Modellen in bescherming nemen
Naast het negatieve zelfbeeld dat te magere modellen veroorzaken, moeten ook de modellen tegen zichzelf in bescherming worden genomen, vinden de oprichters van Beautyfreelancer.nl. Wouters: "Tijdens de Amsterdam Fashion Week deed ik verslag van een show van een Nederlands ontwerpersduo. Daarvoor was ik achter de schermen aanwezig. Een van de modellen, een meisje van een jaar of 16, raakte haar bewustzijn kwijt vlak na de show. Ze bleek te weinig, of misschien wel niets, te hebben gegeten. Zulke meisjes móeten in bescherming worden genomen." De 30-jarige Nederhoed licht toe: "Al meer dan een decennia werk ik regelmatig als freelance model. Tijdens een fotoshoot werd mij verteld dat ik te dikke armen heb. Nu ben ik op een leeftijd dat ik mezelf om zo'n opmerking niet druk kan maken, maar ik kan mezelf voorstellen dat zoiets op een 15-jarige enorme impact heeft. Sommigen starten direct met diëten. Goede begeleiding van modellen is in mijn ogen dan ook essentieel."
Verbod op magere modellen al in meer landen aangenomen
Volgens de nieuwe Franse wet moeten modellen door middel van een medische verklaring aan kunnen tonen dat ze een BMI-waarde van ten minste achttien hebben. Dat komt er op neer dat een model van 1.75 meter minstens 55 kilo moet wegen. Frankrijk is niet het enige land dat extreem magere modellen verbiedt. Israël was in 2012 het eerste land dat het werken met te magere modellen verbood. Daarna volgden ook al Europese landen als Spanje en Italië. "Een vreemde zaak dat dit in Nederland nog geen opvolging heeft gekregen," aldus Wouters en Nederhoed. Er wonen en werken ook veel Nederlandse modellen in andere landen, zoals Frankrijk. Fashionmodel Robin Hölzken (17), onder andere het gezicht van H&M én de dochter van Marjolein Vreeke, woonde er op 15-jarig leeftijd enige tijd. Vreeke begeleidt fashionmodellen, onder andere van Elite, als het gaat om een gezonde levensstijl én traint hen, zodat ze op een gezonde manier de juiste maatjes krijgen. "De meeste fashionmodellen die bij mij komen om te trainen werken iedere dag keihard! Gezonde voeding is onontbeerlijk in hun strakke schema van trainen, modellenklussen, reizen en weinig slaap. Het modellenleven is zwaar, ondervoede modellen redden het dan ook vaak niet. Ik vind het dan ook een goede zaak wanneer fashionmodellen open zijn over hun levensstijl en aangeven wat zij doen om gezond te leven." Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief