Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Jonge sociale partners tekenen Jongerenakkoord

28 mei 2015 - De jongerenorganisaties CNV Jongeren, FNV Jong, VCP Young Professionals en AWVN Young HR, werknemers en werkgevers, zien toekomst in de cao. Dit zijn de jongerenorganisaties van zowel werkgevers als werknemers.

Door een jongerenakkoord te tekenen willen zij laten zien dat de cao nog altijd toekomst heeft. "We willen hiermee cao-partijen ook het goede voorbeeld geven," stelt Michiel Hietkamp, voorzitter van CNV Jongeren. "Zo moeilijk is het niet om uit die loopgraven te komen en goede afspraken te maken die in spelen op een veranderende arbeidsmarkt." Jolanda Lekkerkerk van AWVN Young HR voegt daar nog aan toe: "We waren er binnen no-time uit, en zo gek is dat niet, werkgevers en werknemers (jong en oud) zijn immers beiden gebaat bij een moderne cao."

De toekomst van de cao
De Tweede Kamer hield gisteren mei een hoorzitting over de toekomst van de cao. "De jongeren zien wel toekomst in de cao,. stelt Elwin Wolters van VCP Young Professionals. "Het draagvlak voor de cao onder Nederlanders is immers onverminderd groot en uiteindelijk is het een aangelegenheid van werkgevers en werknemers."
"We hebben recent nog een groot traject, het Reflexlab, afgerond waarin we tal van jongeren van verschillende achtergronden hebben laten nadenken over de toekomst van de arbeidsmarkt," voegt Robbert Coenmans, voorzitter van FNV Jong toe. "Daar kwam uit dat de cao wel wat moderner mag, maar het belang er van stond buiten kijf." Wat dat betreft vinden jongerenorganisaties de hoorzitting ook een gemiste kans. Coenmans: "Als ik het over de toekomst van de cao zou hebben, had ik ook graag jongeren gesproken. Dat is nu niet zo. "
De jongerenorganisatie roepen op om te praten over thema’s als flexibele contractsvormen en generatie verschillen in arbeidsvoorwaarden.
 
Jongerenakkoord
In dit jongerenakkoord van AWVN Young HR, CNV Jongeren, FNV Jong en VCP Young Professionals staat hoe onze toekomstige cao er uit ziet. Waarmee we kunnen inspelen op veranderingen op de arbeidsmarkt. Dat is een arbeidsmarkt waar ontwikkeling, inkomenszekerheid en mobiliteit centraal staan. Hoe ziet de cao van de toekomst eruit?

Generatie neutraliteit
 
  • Arbeidsvoorwaarden zijn generatie-neutraal. Zowel jong als oud krijgt evenveel vrije dagen, salaris is onafhankelijk van leeftijd. Daarmee verdwijnt het minimumjeugdloon.
 
Duurzame inzetbaarheid
 
  • Elke werkende krijgt een individueel scholingsbudget. Hiermee kan de werkende zich laten bijscholen en omscholen.
  • Binnen het vaste contract krijgt de werknemer een functiecontract. De werkende voert een functie maximaal vijf jaar uit. Daarna is hij samen met zijn werkgever verantwoordelijk voor het bepalen van de volgende stap: intern of extern.
  • Werkgever en werknemer gaan regelmatig met elkaar in gesprek over de volgende stap. Deze stap kan omhoog, opzij, maar ook omlaag zijn. Arbeidsvoorwaarden veranderen mee met de functie.
 
Flexibele werktijden
 
  • Elke werkende krijgt vrije dagen a la carte. Hierin zitten bovenwettelijke vakantiedagen, bijzonder verlof en feestdagen. De werkende bepaalt zelf wanneer hij een vrije dag of feestdag inzet.
  • Werknemers bepalen in overleg met hun werkgever hun eigen ‘weekend’. Wanneer zij wel op deze dagen moeten werken is de werkgever verplicht een toeslag te betalen.
  • Werktijden zijn niet meer statisch. Werkgever en werknemer beslissen in een gelijkwaardige positie het rooster.
 
Flexibele contracten
 
  • Er komt een minimumuurloon met daarin een verwerkte pensioenpremie en arbeidsongeschiktheidsverzekering om concurrentie, door zzp’ers, op arbeidsvoorwaarden tegen te gaan.
  • Er komt een hypotheekregeling voor flexwerkers.
 
Meebewegende lonen
  • Het functioneren van de werknemer is gebaseerd op een objectief, meetbaar en transparant beoordelingssysteem. Als een werknemer goed functioneert, is er een loonsverhoging. Bij blijvend slecht functioneren krijgt de werknemer een loonsverlaging.
  • Werknemers profiteren - binnen grenzen - mee in goede tijden, in slechte tijden leveren zij - binnen grenzen -  iets extra’s in zodat het bedrijf kan overleven.
 
Stageplekken
  • Er komen stageplekken voor mbo, hbo en wo. Er is een stageovereenkomst en de minimale vergoeding is bekend.
 
Vorm van de cao
  • De cao verdient een actieve benadering van werkgevers en werknemers: zowel off- als online worden werkgevers en werknemers benaderd, ook wanneer ze niet lid zijn van een vakbond.
  • De cao krijgt moderne, toegankelijke teksten, en is digitaal te raadplegen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.