Nieuws
3D-printing: de groene industriële revolutie
5 juni 2015 - De 3D-printer gaat ons dagelijkse leven en de business drastisch veranderen. "Maar naast alle pluspunten van 3D-printing, blijft er eentje in mijn ogen onderbelicht," zegt Stephen Chadwick van Dassault Systèmes.
"We kunnen er namelijk de nodige duurzaamheidsdoelstellingen mee behalen," stelt Chadwick. Het maken van een product vindt vanaf nu niet per se bij de fabrikant plaats. Zo kan een eindklant zelf aan de slag gaan. Of kiezen voor een nabijgelegen tussenstation zoals een 3D-printshop. Dat heeft grote gevolgen voor de distributieketen. De reis van producent naar groothandel naar retailer naar eindklant, verkort drastisch. "Stel je eens voor hoeveel vervuiling en brandstofgebruik dit scheelt als we producten niet meer uit China hoeven te halen," zegt Chadwick.Op het moment dat we geprinte onderdelen moeten vervoeren, scheelt het natuurlijk als de producten een lager gewicht hebben. Dat is mogelijk, laat EDF zien. Het concern zet 3D-printing in voor het goedkoper en efficiënter produceren van windturbines. Dankzij deze manier van produceren zijn de windturbines lichter, goedkoper en sterker dan voorheen.
Duurzame voedselproductie
"Wat mij erg fascineert, is dat we met de nieuwe technologie in staat zijn om op duurzame wijze voedsel te produceren," vertelt Chadwick. "Bijvoorbeeld in de ruimtevaart. Astronauten zijn voor hun voeding aangewezen op gevriesdroogde poeders en gels. Dat is niet alleen weinig smakelijk, maar ook niet bepaald duurzaam. Het gewicht van voedsel kost immers extra brandstof bij de lancering. Er zijn initiatieven die daar een einde aan maken."
Chadwick haalt het prijswinnende 3D-printing-project 'Astrogro' aan. "Dit gooit de bestaande concepten van voedseltransporten overboord." Astronauten kunnen zelf hun eigen recyclebare 'pods' printen, een soort biotopen in miniatuurformaat. Daarin kunnen ze vervolgens vers voedsel kweken. De biotopen zijn voorzien van sensoren die zaken als luchtdruk, vocht en licht monitoren en reguleren. Uiteindelijk scheelt dit proces weer het nodige gewicht voor als ze de ruimte ingaan.
"3D-printing werpt op die manier een nieuw licht op duurzame, modulaire en plaats- en klimaatonafhankelijke voedselproductie," aldus Chadwick. Ontwikkelingslanden hebben daar veel baat bij. Boeren kunnen bijvoorbeeld 3D-printing inzetten voor de productie van allerlei betaalbare hulpmiddelen: van eenvoudige landbouwinstrumenten tot geavanceerdere systemen voor het controleren van de waterkwaliteit.
Ook kunnen we in de toekomst wellicht eten kant-en-klaar printen, zo bewijst de Duitse start-up Bocusini. Zij hebben allerlei gels op de markt gebracht, van zoet tot hartig. De 3D-printer zet de gels weer om in eten. Het printen van eten 'on demand' gaat onnodige voedselproductie – en dus voedselverspilling – tegen. En dat is toch wel een hardnekkig probleem, want alleen in Nederland gooien we 10 procent van het gekochte voedsel weg.
Milieuvriendelijke printmaterialen
Tot slot worden printmaterialen zelf steeds duurzamer. Denk hierbij aan milieuvriendelijke printmaterialen zoals bioplastic. Dat zijn plastics op basis van onder andere maïsolie, suikerriet of zetmeel. 3D-printers kunnen zelfs afvalstoffen recyclen. Zij printen van afval weer nieuw materiaal. Het festival Lowlands liet hier een mooi praktijkvoorbeeld van zien: bezoekers konden hun plastic bekers verwerken tot sieraden.
"De genoemde voorbeelden laten zien dat 3D-printing meer is dan een interessant nieuw verdienmodel voor het bedrijfsleven," geeft Chadwick aan. "We kunnen nu ook duurzamer produceren, transporteren en consumeren. De technologie is er. Nu is het wachten op nog meer creatieve ideeën. Ik ben dan ook erg benieuwd wat de toekomst ons nog meer gaat brengen." Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief