Nieuws
Flexibele schil wint aan belang door mismatch op arbeidsmarkt
19 juni 2015 - Ondanks de aantrekkende economie is er sprake van een steeds grotere mismatch op de arbeidsmarkt: het aantal vacatures stijgt bijna evenredig aan het aantal werklozen.
Er is minder behoefte aan administratieve en productiegerelateerde krachten, terwijl de vraag naar IT-specialisten en technici stijgt. Niet alleen verschuift de vraag, ook groeit de behoefte aan hoger geschoold personeel. Het is lastig om de Nederlandse arbeidspopulatie snel aan te passen aan deze veranderingen. De kloof tussen vraag en aanbod wordt door de impact van technologie bovendien alleen maar groter. Bedrijven worden hierdoor afhankelijker van het vakmanschap van de ZP’er (Zelfstandig Professional). Zij moeten daarom meer investeren in hun flexibele schil, vooral om verbondenheid met de ZP’er te creëren. Dit concluderen ABN AMRO en FastFlex in het rapport ‘The war for talent is over - and talent has won’.ZP’ers hebben voorkeur voor start-ups en lean organisaties
Het aantal ZP’ers groeit, in totaal telt Nederland nu bijna één miljoen zelfstandige professionals. In 2014 kwamen er 50.000 ZP’ers bij: twee keer zo veel als vijf jaar geleden. Voor de nieuwe generatie ZP’ers, de zogenaamde Millennials, zijn de grenzen tussen werk en privé minder relevant. 30 procent beschouwt zichzelf als een professional die zeer flexibel is in de werkzaamheden die hij op zich neemt. Zij zijn bereid hierbij verschillende rollen te vervullen. Millennials beschouwen zichzelf als een hybride professional en maken geen duidelijke keuze tussen de positie van ZP’er of een vast dienstverband. Het type arbeidscontract is ondergeschikt aan de inhoud van de werkzaamheden. Ruim 65 procent gaat het liefst aan de slag bij start-ups of bij platte, niet-hiërarchische organisaties en wil zich kunnen identificeren met de kernwaarden van hun werkgever. Het zijn echte netwerkers die snel kunnen opstarten in een nieuwe werkomgeving.
Veel Millennial-professionals worden al vroeg ZP’er, waardoor de gemiddelde leeftijd terugloopt van 48,9 jaar tot 46,8 jaar. Door technologische ontwikkelingen worden bedrijven steeds meer afhankelijk van een klein aantal experts. Werving en selectie op basis van het cv is hierbij achterhaald. Organisaties moeten in competenties investeren, ook als deze professionals geen vast contract hebben. De nadruk dient hierbij niet zozeer te liggen op het soort kennis dat is opgedaan, maar op de snelheid en de manier van leren.
Bedrijven worden projectorganisaties
Het bedrijfsleven valt uiteen in kleine, creatieve organisaties die vaak gebruikmaken van externen en grote organisaties met een hoge mate van automatisering. ABN AMRO denkt echter dat kleinere, meer slagvaardige bedrijven of groepen zelfstandige professionals steeds meer functies binnen grote bedrijven zullen overnemen. "In de komende jaren zullen hybride contractvormen een hoge vlucht nemen. Hierbij draait het niet om het ‘binden’, maar vooral om het ‘verbinden’ van ZP’ers, want deze professionals verbinden zich met meerdere organisaties," zegt Han Mesters, Sector Banker Zakelijke Dienstverlening, van ABN AMRO. "Samen met zijn netwerk zal de ZP’er een steeds grotere invloed hebben. Zo ontstaan ‘zwermen’ van professionals die samen een project of opdracht vervullen en doelgerichter kunnen werken dan grote bedrijven."
Ook FastFlex ziet dat deze netwerken de projectorganisatie van bedrijven gaan overnemen. "Bedrijven zullen zich ontwikkelen tot flexibele projectorganisaties. Zo wordt innovatie steeds belangrijker", stelt Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex. "Het blijkt voor veel organisaties moeilijk om intern te innoveren en dit wordt daardoor steeds meer extern gedaan. Zulke projecten - die later mogelijk uitgroeien tot afdelingen - zullen alleen maar toenemen en hiermee ook ZP-netwerken. Snelle wisselingen van strategie zijn erg belangrijk om te kunnen overleven. Een flexibele projectorganisatie is hiervoor erg geschikt." Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief