Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Incassobureaus zetten te graag de incassomachine in gang

29 juni 2015 - Bedrijven die te maken hebben met een debiteur die zijn rekening maar niet betaalt, twijfelen vaak bij het opstarten van een incassoprocedure. Vooral in de B2B sfeer is men bang de relatie met de klant op het spel te zetten.

De stap van de gebruikelijke schriftelijke herinneringen en een aantal - te aardige - telefoontjes naar het starten van een pré-incasso wordt met tegenzin genomen. De incassobureaus zetten de incassomachine namelijk direct aan omdat ze daarmee het meeste geld verdienen. Door nog één extra stap in te bouwen kan echter in 80 procent van de gevallen een incasso procedure voorkomen worden. Voorkom Incasso is het antwoord op de vaak te snel opstartende incassotrein.
 
Vraag
De extra stap is een telefoongesprek met een andere insteek dan ‘wilt u alstublieft betalen’ of ‘nu snel betalen want anders’. Centraal staat de vraag waarom een rekening nog niet betaald is. Incasso expert Tjaart Burema: "De waarom vraag wordt bijna nooit gesteld. Terwijl u dan juist een dialoog op gang brengt. In vier van de vijf gevallen komt de betaling op deze manier gang en is een incasso procedure voorkomen. Dat scheelt een bedrijf niet alleen de kosten die met een incasso gepaard gaan maar vooral ook veel stress en tijd. Bovendien loopt de relatie met de klant geen deuk op."
 
Tussen ‘vriendelijk’ en ‘dreigen met kosten’ mist nu een stap
Door het Voorkom Incasso telefoongesprek aan te kondigen in een neutrale en rustige brief komt het niet uit de lucht vallen. Dat helpt al om echt een goede dialoog te kunnen voeren. Bedenker van deze aanpak Tjaart Burema heeft zelf een incasso bureau in Rotterdam (Aertery) en kent het klappen van de zweep dus goed. "Er bestaat veel angst bij B2B bedrijven rondom niet betalende klanten. Niemand wil de relatie met een klant schade toebrengen en durft een incassotraject op te starten. Dus wordt de hete aardappel doorgeschoven en uitgesteld. Zelf een herinnering sturen en vriendelijk belletje is nog te doen. Maar bij het laatste gesprek voordat een incasso wordt opgestart komt vaak veel emotie en irritatie kijken. Daarom loopt zo’n gesprek meestal niet goed af. Natuurlijk willen bedrijven dat ontlopen. Maar ze willen ook hun geld. Het uitbesteden van de laatste fase betekent vandaag de dag dat de incasso machine direct wordt opgestart. Er zit niets tussen de ‘vriendelijke fase’ en de ‘nu snel betalen incassofase’ met oplopende kosten. Vandaar deze tussenstap. Dat dit niet eerder is bedacht kan liggen aan het feit dat incassobureaus baat hebben bij het direct opstarten van de incasso omdat ze daarmee het meeste geld verdienen. Dat doen ze te graag wat ons betreft."
 
Debiteurenbeheer
Het debiteurenbeheer bij veel organisaties blijkt nog steeds een complex en tijdrovend proces. Na de fase van het versturen van aanmaningen en herinneringen is er vaak sprake van een behoorlijk aantal debiteurenvorderingen die achterstallig zijn. Het beleid en het proces is na deze fase voor veel bedrijven lastig om uit te voeren.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.