Nieuws
Negen tips voor een goedkope arbeidsongeschiktheidsverzekering
2 juli 2015 - Twee op drie zzp'ers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Maar in tegenstelling tot wat algemeen wordt verondersteld, is een aov voor elke zelfstandige zonder personeel betaalbaar.
Dat stelt het Kendall Mason tenminste. ze stelde een lijstje op met negen punten waar de zzp'er op moet letten. Uit het lijstje blijkt dat de aov-premie drastisch kan worden verlaagd wanneer zelfstandige ondernemers niet voetstoots uitgaan van de meest uitgebreide dekking. Nadeel is dan natuurlijk wel dat de uitkering navenant ook beperkt zal zijn.Kendall Mason waarschuwt dat een goedkopere aov niet altijd de juiste keuze is. Ook hierin geldt helaas ‘goedkoop is duurkoop’. Door onvoldoende dekking kunt u in grote financiele problemen komen.
Het negenpunten lijstje luidt als volgt:
1. Kies voor een lager verzekerde bedrag
U hoeft natuurlijk niet het standaardbedrag te verzekeren. De verzekeraar kiest meestal voor 80 procent van je jaarinkomen. Maar als u hier een lager bedrag van maakt, betaalt u ook minder premie. Het nadeel ervan is wel dat u een lagere uitkering krijgt als u arbeidsongeschikt raakt.
2. Laat de uitkering minder lang doorlopen
Een goede manier om te besparen op de premie is kiezen voor een polis die maximaal vijf of tien jaar uitkeert bij arbeidsongeschiktheid. Houd er wel rekening mee dat u na deze periode zelf voor inkomsten moet zorgen.
3. Vink ‘passende arbeid’ aan
Als u nog wel ander werk kunt doen na uw ongeluk/ziekte, noemen we dat ‘passende arbeid’. In ruil hiervoor bieden verzekeraars je een lagere premie. Het nadeel is natuurlijk wel dat u minder snel een uitkering krijgt en dat u zelf ‘passende arbeid’ moet vinden.
4. Kies bewust voor een inkomensgat
U kunt natuurlijk best kiezen voor een uitkering die al stopt voordat u met pensioen gaat, in tegenstelling tot standaardpolissen. Dat scheelt u premie, maar u moet uzelf wel financieel kunnen redden na dat moment.
5. Maak de wachttijd langer
Hoe langer u wacht tot u een uitkering laat uitbetalen, des te lager wordt uw premie. Uiteraard moet u hier wel de financiële reserves voor hebben of opbouwen.
6. Laat jaarlijkse indexering achterwege
In plaats van jaarlijkse indexering kunt u ook een vast bedrag per jaar kiezen om uw uitkering te laten stijgen. Nadeel daarvan is dat op den duur de uitkering steeds minder waard wordt.
7. Verhoog het percentage arbeidsongeschiktheid
Een uitkering die pas bij 60 procent arbeidsongeschiktheid uitkeert is natuurlijk goedkoper dan eentje die dat al bij 25 procent doet. U bespaart dus op uw premie als u een hoger percentage kiest. Het risico dat u hier neemt is dat u net te weinig arbeidsongeschikt raakt om uw AOV te laten uitbetalen.
8. Laat sommige ziektes weg uit de AOV
Er zijn AOV’s die bepaalde ziektes en (psychische) aandoeningen uitsluiten. Uiteraard is de premie daardoor lager, maar het risico is ook hoger. Bij een whiplash of burnout wordt er bijvoorbeeld vaak niet uitgekeerd.
9. Ga voor een schadeverzekering
Wilt u een vast bedrag uitgekeerd krijgen dat niet afhankelijk is van uw laatste inkomen? Dat noemen we een sommenverzekering. Bij een schadeverzekering wordt er gekeken naar wat u als laatste verdiend hebt. Het nadeel hiervan is dat u minder uitgekeerd krijgt als uw omzet gedaald is. De premiebesparing hangt hier dus sterk vanaf. Doorsturen | 2 | Nieuwsbrief