Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Geen back-up? Denk niet: ‘dat overkomt ons niet’

6 juli 2015 - Hikt u weleens aan tegen het veranderen van uw wachtwoord bij online bankieren of op uw werk? We hebben het allemaal: pas als je gedwongen wordt, ga je het doen.

Of als het misgaat. Iets met een kalf en een put? Het geldt in ieder geval ook voor het maken van een veilige back-up: een hot topic binnen veel mkb-ondernemingen de afgelopen jaren. Begrijpelijk, want door de crisis zat er niet veel rek meer in het IT-budget. De economie trekt aan en dus vindt David Vella, CEO van Altaro Software, het nu de tijd om goed na te denken over een betere IT-infrastructuur.

IT-investeringen
Mkb-ondernemingen hebben een aantal moeilijke jaren achter de rug. Vooral investeringen in IT zijn achtergebleven. Ze staan nu voor de keuze: vervangen wij onze IT-infrastructuur of gaan we outsourcen? David Vella adviseert mkb-ondernemingen om nu goed na te denken over een IT-infrastructuur die toekomstbestendig is, de continuïteit garandeert en de groei de komende jaren ondersteunt.
Vella: "De angst van mkb’ers is vaak dat ze hun investering in hardware in de prullenbak moeten gooien. Maar die dure server in het serverhok hoeft niet bij het oud ijzer. Bij een hybride oplossing, staat de productieserver in het kantoor staat en een back-upserver in een datacenter. Dit is een oplossing die zowel de veiligheid vergroot als de investering beschermt. Bovendien is het een schaalbare oplossing, waarmee groei en seizoenpieken eenvoudig zijn op te vangen."

Calamiteiten
Ook bij calamiteiten als waterschade, brand, inbraken of een kop koffie over de server, zo benadrukt Vella, staat de back-up van de bedrijfsdata en applicaties veilig op een andere plek. De werknemers kunnen binnen enkele minuten weer aan de slag en hebben toegang tot alle data. Ook als een bestand per ongeluk wordt gewist, is die binnen de kortste keren weer terug te halen van de back-upserver. De medewerkers hoeven dus nooit lang met hun duimen te draaien.
Juist in de wat kleinere mkb-ondernemingen wil het nog weleens voorkomen dat de werknemer met het meeste verstand van ICT ook de beheerder is van de bedrijfsservers. Geld voor een ‘dedicated’ beheerder is er niet. Bovendien kleeft daar een aantal nadelen aan. Vella: "De ontwikkelingen op IT-gebied gaan zo snel, dat u het beheer – en zeker de beveiliging – beter aan een professional kunt overlaten. Natuurlijk kunt ue een eigen beheerder inhuren, maar houd rekening met een wervingstraject van een half jaar. En dan nog, wat doet u als mkb’er als uwbeheerder ziek wordt of op vakantie gaat?  Afgezien van de vele uren afwezigheid door opleiding en bijspijkercursussen."

Meer voordelen
Een gedeeltelijke cloud-oplossing heeft volgens Vella nog meer voordelen: "Als een mkb’er de back-upserver onderbrengt in de cloud, is het een kleine stap om de desktops te virtualiseren? Dit betekent dat medewerkers hun applicaties en data uit de cloud halen en niet van de server in het serverhok. Ook hier is continuïteit van de bedrijfsvoering een goede motivatie.  Zo’n gevirtualiseerde omgeving kan Windows-gebaseerd zijn. Daarmee beschikken medewerkers over tools die bekend zijn en dus eenvoudig in het gebruik, kwalitatief hoogwaardig en toch betaalbaar. Bij calamiteiten, zoals een brand, is het dan helemaal eenvoudig om medewerkers thuis of op een andere locatie door te laten werken."
Vella wijst ook op de discussie die alom wordt gevoerd. Als we hybride gaan, wordt het dan een private of publieke cloud? "Amazon, Google en Microsoft (Azure) bieden diensten voor een publieke cloud. Data en applicaties gaan dan over het internet. Dat hoeft geen probleem te zijn voor standaardapplicaties en applicaties die niet bedrijfskritisch zijn. Wordt de applicatie zwaarder, evenals de bestanden, dan is een private cloud een betere optie. De nabijheid van de cloudaanbieder maakt ook dat SLA’s flexibeler te formuleren zijn en dat de lijn met de dienstverlener veel korter is."

‘Dat overkomt ons niet’
Vella vervolgt: "Denk na over de nieuwe IT-mogelijkheden die zich tijdens de afgelopen crisisjaren hebben ontwikkeld. Ga daarvoor naar een IT-partner die een back-up- en data recovery-oplossing biedt, die perfect aansluit bij de bedrijfsvoering. Iemand die dozen binnenschuift en zegt: ‘zoek het maar uit’ is geen volwaardige partner. Nu is het moment om actie te ondernemen. Want denken: ‘Zo’n calamiteit overkomt ons niet’, is de grootste fout die een ondernemer kan maken."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.