Nieuws
Aantal faillissementen daalt in sneltreinvaart
6 oktober 2015 - Het aantal faillissementen is in de eerste drie kwartalen van dit jaar met 27 procent gedaald ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar. Dat heeft Faillissementsdossier.nl bekend gemaakt.
In de eerste negen maanden van 2015 gingen in totaal 5589 bedrijven en instellingen bankroet. Dat zijn er nog altijd ruim drie keer zoveel als voor de crisis. In de eerste drie kwartalen van 2007, het laatste jaar voorafgaand aan de crisis, waren er 1.771 faillissementen.
In het derde kwartaal dit jaar daalde het aantal faillissementen nog sterker dan in de eerste twee kwartalen; liefst 35 procent ten opzichte van de overeenkomstige periode in 2014.
Stijging koopkracht
Volgens Faillissementsdossier houdt de daling verband met het herstel van de economie en het aantrekken van het consumentenvertrouwen, onder meer als gevolg van de lage energieprijzen en de stijging van de koopkracht.
Horeca
Vooral in de horeca gingen minder bedrijven onderuit. Het aantal failliete hotels verminderde met 40 procent, het aantal restaurants, cafetaria’s en ijssalons met 35 procent. Bij cafés bleef de daling relatief beperkt tot 25 procent.
Koninklijke Horeca Nederland is blij met de daling. "We praatten tot voor kort nog van een fragiel herstel. Dat woord fragiel kun je nu wel weglaten. Het herstel is fundamenteel", aldus Joris Prinssen, woordvoerder van de brancheorganisatie.
Opleving restaurants
De horeca zag de omzet in het tweede kwartaal van 2015 liefst 6,0 procent stijgen ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar. Uitschieters waren de restaurants met een gemiddelde plus van 8,5 procent. Hotels en snackbars noteerden een omzettoename van gemiddeld 5,0 procent, Cafés 2,8 procent.
Ook in de bouw en de detailhandel waren er fors minder faillissementen, respectievelijk 27 procent en 25 procent.
Schoenenwinkels
Opvallend was de toename van het aantal failliete schoenenwinkels. Terwijl aanzienlijk minder kledingwinkels (30 procent) het loodje legden, verdubbelde het aantal failliete schoenenwinkels tot 34.
Herstel vooral buiten Randstad
Het aantal faillissementen daalde de afgelopen negen maanden vooral buiten de Randstad. Op provinciaal niveau liep Zeeland (42 procent) voorop, gevolgd door Groningen en Overijssel (beide 40). In deze laatste provincie liggen ook Zwolle en Enschede, twee steden waar aanmerkelijk minder bedrijven en instellingen onderuit gingen. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief