Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Opdrachtgever niet goedkoper uit bij 36-urig contract met zzp’er

23 oktober 2015 - Voor opdrachtgevers maakt het weinig uit of ze zzp’ers of wel zelfstandig professionals (zp’ers) op basis van een 36-urig contract of 40-urig contract inhuren voor een opdracht.

Dit komt doordat de zp’er die een 36-urig contract heeft bijna negen procent meer factureert dan zijn collega met een 40-urig contract. Tot deze conclusie komt ZP Facts na het onderzoeken van 15.000 facturen van zp’ers die een fulltime opdracht (minimaal 32 uur) hebben in de periode januari 2013 tot en met juni 2015. Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat zp’ers met parttime contracten nagenoeg 100 procent van hun gewerkte uren factureren, in tegenstelling tot zp’ers met een fulltime contract die dat slechts voor 80 procent doen.
 
Minder kosten
Steeds vaker worden door opdrachtgevers 36-urige contracten aan zp’ers aangeboden in plaats van 40-urige contracten. Opdrachtgevers hebben de beleving dat wanneer contractueel een 36-urige werkweek overeengekomen wordt, dit minder kosten met zich meebrengt dan wanneer een zp’er voor 40 uur per week gecontracteerd wordt. In theorie is dat ook zo, maar in de praktijk wordt dit teniet gedaan, doordat de zp’er met het 36-urig contract relatief meer factureert. Op 36-urige contracten wordt bijna negen procent meer gefactureerd dan op de 40-urige contracten. Over een jaar genomen factureert een zp’er met 36-urige contract zelfs meer dan zijn collega met een 40-urig contract, ook al is het verschil marginaal.
Gert Jan Schellingerhout, algemeen directeur van HeadFirst, initiatiefnemer van ZP Facts: "Wij weten uit ervaring dat opdrachtgevers het terugbrengen van contracturen soms als kostenbesparende actie inzetten. Uit het onderzoek blijkt nu dat dit echter netto geen effect heeft."
 
Parttime versus fulltime

Een fulltime zp’er factureert gedurende een jaar gemiddeld 80 procent van de uren die hij volgens zijn contract dient te werken, ofwel mag werken. Twintig procent van de tijd wordt opgeslokt door diverse omstandigheden. Schellingerhout: "Het bestaan van een zelfstandig professional houdt niet op bij het uitvoeren van een eventuele opdracht. Hij moet investeren in zaken als administratie, persoonlijke ontwikkeling en het uitbreiden van zijn netwerk. Deze tijd is hij niet declarabel. De tijd die een zp’er wel declarabel is, kan hij niet volledig benutten. Onder meer vanwege verplichte vrije dagen bij de opdrachtgever, verloven, ziekte en andere onvoorziene omstandigheden."
ZP Facts nam ook het facturatiegedrag van zp’ers met een parttime contract onder de loep. De zp’er met een deeltijdcontract (minder dan 32 uur) factureert een aanzienlijk hoger percentage dan de zp’er met een fulltime contract, te weten 97 procent versus 80 procent. Prof. Dr. Arjan van den Born van de Universiteit van Tilburg, die het onderzoek voor ZP Facts leidt: "De verklaring ligt vermoedelijk in het feit dat professionals die deeltijd werken, de overige dagen gebruiken voor zaken als administratie, volgen van opleidingen, bezoeken van netwerkevents of simpele dingen als een bezoek aan de tandarts. Waar bij professionals die fulltime werken dit al snel ten koste gaat van hun facturabele uren."
 
Het laatste rapport van ZP Facts is hier te downloaden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.