Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Positief denken is de sleutel tot succes

1 februari 2011 - Succesvolle mensen hebben net zoveel pech als ieder ander. Wat hen onderscheidt van al die anderen is de manier waarop ze er mee omgaan. Ze weten tegenslag te vertalen in iets positiefs en blijven optimistisch. Het gaat er namelijk niet om wat er gebeurt, maar hoe u daar tegen aan kijkt.

Steven Barglass gaat op Forbes in op deze denkwijze. Wat alle succesvolle ondernemers gemeen hebben, is dat ze niet piekeren over alles wat er eventueel, misschien, ooit mis kan gaan maar alles altijd van de positieve kant bekijken. Epictitus zei het 2.000 jaar geleden al en cognitieve psychologen bevestigen het vandaag de dag nog steeds: de manier waarop u naar dingen kijkt, bepaalt hoe u ze ervaart. Optimisten weigeren gebeurtenissen in een negatief daglicht te plaatsen die tot verlammende conclusies leiden. Ze zien ieder probleem daarentegen als een tijdelijk obstakel, de prijs van succes zeg maar. Ze zullen niet ontkennen dat het nu even tegen zit, ze beseffen alleen dat er altijd licht is aan het eind van de tunnel. En dat die tunnel bovendien niet al te lang is. Daarom blijft een optimist altijd gemotiveerd en energiek. Pessimisme slurpt energie, optimisme geeft energie. Hoe langer u positief blijft en u niet laat kisten door twijfel en (zelf)kritiek en zich niet laat intimideren, hoe sterker u bent. 

Anders denken, anders ervaren
Maar hoe zet u een negatief wereldbeeld om in een positief? Die vraag houdt psychologen al jaren bezig. Zo ook professor Martin Seligman, directeur van het Positive Psychology Center, die onderzoek deed naar de effecten van cognitieve gedragstherapie op mensen met een depressie. De inzichten die hij hierbij verkreeg, gebruikte hij voor nader onderzoek en zijn eigen programma om mensen anders naar de omstandigheden te leren kijken. Een optimist wijdt negatieve gebeurtenissen aan externe oorzaken (de slechte economie), en positieve juist aan zichzelf (mijn uitgebreide kennis en ervaring). Optimisten denken bovendien niet in absolute (negatieve) termen als ze nadenken over de verwachte uitkomsten (ik verpest het altijd als ik onder druk sta). Wie zo denkt, kan bijna niet anders dan falen en bevestigt daarmee zijn negatieve instelling. Seligman stelt daarom voor om negatieve uitkomsten als tijdelijk en overkomelijk te zien (het gaat nu even slecht, maar dat is straks weer voorbij; erger dan hoe ik het toen verknald hebt, kan sowieso niet). Train uzelf om met een optimistische blik naar negatieve gebeurtenissen te kijken en laat vooral uw eigenwaarde er niet door aantasten. Gaat het even niet zo lekker? Relativeer en kijk naar de externe oorzaken in plaats van uzelf de schuld te geven. Oefen deze zienswijze – keer op keer – tot u elk obstakel dat op uw pad komt automatisch gaat zien als uitdaging.

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Qinterpreter

23-05-2020 11:31  |  

Er zijn veel sleutels: positief denken, hard werken, goede mensen /dienstverleners om je heen verzamelen.

Jorn van Raak

25-05-2020 09:41  |  

Belangrijk in ons vakgebied om mensen die lange tijd aan het solliciteren zijn een positieve mindset te geven. Vind de tips zoals 'erger dan hoe ik het toen verknald hebt, kan sowieso niet' een hele goede.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.