Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zzp’er gebruikt spaargeld voor start

4 december 2015 - Als de zzp’er geld nodig heeft bij zijn start, financiert hij dat voornamelijk met eigen spaargeld (88 procent). Nieuwe financieringsvormen zijn relatief onbekend, en de onwil van banken wordt als belangrijkste reden genoemd waarom een financiering niet lukt.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 823 zzp’ers in opdracht van Spotcap.
Een klein deel van de startende zzp’ers wordt geholpen door startkapitaal via de vorige werkgever (dertien procent), een lening bij vrienden of familie (elf procent), een lening bij een bank of kredietverstrekker (acht procent) of een investering, waaronder crowdfunding (drie procent). Een grote minderheid (46 procent) van de zzp’ers geeft aan helemaal geen kapitaal nodig te hebben (gehad) bij de start van zijn bedrijf.

Bank ligt zzp’er vaak dwars
Als belangrijkste reden waarom een externe financiering niet lukt, noemt de zzp’er de onwil van banken: ook na de crisis zijn banken niet soepeler geworden in het verstrekken van leningen, en al helemaal niet aan de zzp’er. Verder wordt een te lage omzet of laag inkomen, de afwezigheid of een negatieve krediethistorie en een te laag financieringsbedrag als belangrijkste redenen genoemd.

Nieuwe financieringsvormen onbenut
De zzp’er is vooral bekend met traditionele, externe financieringsvormen als een banklening (85 procent), rekening-courantkrediet (80 procent), investeerders (58 procent), leasing (55 procent) en factoring (32 procent). Nieuwe en innovatieve financieringsvormen zijn relatief minder bekend, op crowdfunding (69 procent) na: online kredietplatforms zijn slechts bij 23 procent bekend.
Hieruit volgt dan ook dat de zzp’er met name een rekening-courantkrediet (54 procent) of banklening (34 procent) inzet bij benodigd extern kapitaal. Leasing (twintig procent), crowdfunding (twintig procent) en investeerders (zeventien procent) worden maximaal door één op de vijf zzp’ers gebruikt of overwogen. Factoring (vier procent) en online kredietplatforms (drie procent) zijn het minst populair.

Bekendheid alternatieven verhogen
"Er is een grote discrepantie tussen de financieringsbehoefte van zzp’ers en de daadwerkelijke voorziening daarin. Alternatieve financieringsvormen zullen een belangrijke rol gaan spelen in het vervullen van de financieringsbehoefte van zzp’ers. Het is zaak dat de bekendheid van alternatieven wordt verhoogd," aldus Niels Turfboer, directeur van Spotcap in Benelux en het Verenigd Koninkrijk.

Administrateur belangrijkste vertrouwenspersoon
De zzp’er vraagt de bank het minst om advies met betrekking tot financieringszaken (vier procent). De boekhouder of het administratiekantoor (39 procent) is de grootste vertrouwenspersoon, gevolgd door het eigen inzicht (26 procent) en het netwerk van de zzp’er (achttien procent).

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.