Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vijf mogelijkheden om kapitaal te verwerven als starter

8 januari 2016 - Als starter is het vaak lastig om aan voldoende geld te komen om goed te kunnen starten. Vooral omdat een jong bedrijf de eerste zes tot twaalf maanden over het algemeen nog geen winst maakt, kan er startkapitaal nodig zijn om deze eerste periode door te komen.

Toch zijn er verschillende methodes om startkapitaal te verwerven, waardoor een starter zijn bedrijf vlot op gang kan brengen en zich geen zorgen hoeft te maken over deze eerste maanden. Alexander Sessink van direct-geld.com geeft vijf tips voor de effectieve verwerving van startkapitaal.

Familie
Een eerste mogelijkheid is het regelen van leningen bij familieleden, vrienden of kennissen. Sessink: "Dit is een effectieve manier van kapitaalverwerving, omdat deze mensen de ondernemer al goed kennen en vertrouwen hebben in het nieuwe bedrijf. Toch is het wel belangrijk dat alle afspraken goed worden vastgelegd, zodat hier later geen onenigheid over kan ontstaan. Het is mogelijk dat de ondernemer het gevoel krijgt dat iedereen hem op de vingers kijkt en voortdurend in de gaten houdt hoe hij het geleende geld besteed. Dat kan leiden tot een zeer onprettige situatie en spanningen in de sociale relaties."

Bank
Vooral in Europese landen gaan starters al snel naar de bank om een lening aan te vragen.  "Sinds de eurocrisis zijn banken merkbaar kritischer geworden als het gaat om het financieren van startende ondernemingen. Toch is er veel mogelijk wanneer de ondernemer een duidelijk businessplan overlegt. Let vooral op spel- en typfouten en laat geen informatie weg, omdat dat investeerders achterdochtig maakt", aldus Sessink.

Peer-to-peer funding
De zogenoemde peer-to-peer funding is gebaseerd op het leggen van een relatie tussen bestaande en nieuwe ondernemers. Sessink geeft uitleg: "Er wordt bij deze manier van investeren een band gelegd met een bestaande ondernemer in dezelfde branche, die een goede inschatting kan maken of het nieuwe bedrijf goed zal aanslaan of niet. Op basis daarvan financiert de bestaande ondernemer een (deel van) het startkapitaal, met duidelijke afspraken over rente en terugbetaling. De bestaande ondernemer brengt meer mee dan alleen geld: ook waardevolle ervaring wordt gedeeld met de nieuwe ondernemer." 

Durfkapitaal
Zoals in elke zakelijke branche zijn er ook bedrijven die zich specialiseren in het helpen van starters. Ze doen dit door -voor hen- risicovolle leningen te verstrekken aan startende ondernemingen. Sessink: "Dit wordt durfkapitaal genoemd omdat het voor de investeerder een zeker risico meebrengt. Hij heeft geen garantie dat het bedrijf goed zal starten en weet dus niet of hij zijn geld weer terug zal krijgen. In ruil voor de lening wordt de kapitalist vaak eigenaar van een deel van de aandelen van het startende bedrijf, waarna hij kan worden uitgekocht door de ondernemer wanneer daar geld voor beschikbaar komt."

Microfinanciering
Microfinanciering is een goede manier om aan startkapitaal te komen. Het is mogelijk een bedrag te lenen tot 50.000 euro, waardoor het startende bedrijf een flinke boost krijgt. Sessink is enthousiast over het idee van microfinanciering. "Het aanvragen van een microkrediet is veel vrijblijvender dan bijvoorbeeld peer-to-peer funding en het aanvragen van durfkapitaal. Bij microkrediet hoeft de ondernemer alleen maar te letten op het op tijd betalen van de aflossingen, maar is hij verder niemand een verklaring schuldig over hoe het geld wordt gebruikt. Niemand kijkt over zijn schouder mee."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.