Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

VAR weg, toch zekerheid-vooraf over adviseur(s)

20 april 2016 - De Verklaring Arbeids Relatie (VAR) van de Belastingdienst gaf (tot 1 mei 2016) opdrachtgevers de zekerheid dat zij samenwerkt(en) met een (zoals Staatssecretaris Wiebes zei in de Eerste Kamer) 'evident ondernemer'. Er was geen sprake van een werkgever-werknemer relatie waardoor de opdrachtgever nooit aansprakelijk kon worden gesteld voor loonbelasting en premies voor de  werknemersverzekeringen.

Maar dat gaat veranderen. Want de VAR wordt per 1 mei 2016 vervangen door een stelsel van door de Belastingdienst vooraf beoordeelde overeenkomsten.
De VAR gaf de opdrachtgever volledige vrijwaring vooraf, hij kon daardoor geen naheffing van de loonbelasting en de premies werknemersverzekeringen krijgen. Als bij een belastingcontrole de VAR werd ingetrokken, verloor de opdrachtnemer zijn rechten op ondernemersfaciliteiten en de opdrachtgever ging gewoon verder onder dezelfde voorwaarden edoch met nu dus een andere ‘zelfstandige’.
De belastingdienst kon op deze constructie niet handhaven, waardoor schijnzelfstandigheid in de hand werd gewerkt. Voor de overheid daarom zaak de VAR helemaal te laten verdwijnen en er de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) voor in de plaats te zetten.

Overeenkomst van Opdracht
Om opdrachtgevers van logistieke adviseurs na 1 mei 2016 – maar ook de logistieke adviseurs-zelf – niet met (fiscale) verrassingen te confronteren, heeft de Vereniging van Logistieke Adviseurs (VeLA) het VeLA-Branchemodel Overeenkomst van Opdracht samengesteld – een zogeheten sectorovereenkomst – die inmiddels door de Belastingdienst is beoordeeld.
Wanneer een opdrachtgever en een opdrachtnemer feitelijk volgens deze overeenkomst samenwerken, zullen er geen problemen (voor beiden) met de Belastingdienst ontstaan. VeLA-vice voorzitter Paul Denneman: "De onafhankelijke adviseurs aangesloten bij de VeLA, werken over het algemeen op basis van een inspanningsverplichting. De algemene modelovereenkomst gaat uit van een vooraf omschreven resultaat. Dit maakte dat we samen met de Belastingdienst naar maatwerk moesten zoeken. Het VeLA-branchemodel geeft dus meer zekerheid voor de adviseur en zijn opdrachtgever dan het werken volgens het algemene model."

Zelfstandig gevestigde logistieke adviseurs die geen VeLA-lid zijn, kunnen bij het verenigingssecretariaat nadere informatie inwinnen omtrent het gebruik van de sectorovereenkomst.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.