Nieuws
Bereid u voor op onrust in het Midden-Oosten
16 februari 2011 - Heeft u mensen in het Midden-Oosten? Bereid u nu dan alvast voor op een eventuele uitbreiding van de onrust in de regio. Door nu al plannen te maken kunt u adequaat reageren op de gevolgen van een dergelijke expansie mocht dat nodig zijn. Dit adviseert Aon Risk Solutions.
Veel internationale bedrijven met belangen in Egypte hebben hun personeel daar in veiligheid gebracht of geëvacueerd. Een groot deel van hen dacht dat ze goed waren voorbereid op een crisis als in Egypte. Maar na het uitbreken van de onlusten in het land bleek toch vaak een beroep te worden gedaan op het crisismanagementteam van Aon Risk Solutions. Veel bedrijven waren tegelijkertijd bezig met het evacueren van hun personeel. Daardoor ontbraken soms de middelen om de plannen ten uitvoer te brengen.Worst case-scenario
"Een uitbreiding van de onlusten naar andere landen in de regio is absoluut niet zeker, maar bedrijven moeten over een grondig ‘worst case’-scenario beschikken," stellen Marc van Nuland, directielid van Aon Risk Solutions, en prof. dr. mr. Erwin Muller, directeur van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, an Aon company. "We hebben relatief goed voorbereide bedrijven in de problemen zien komen toen ze hun personeel in veiligheid wilden brengen of evacueren. Maar onvoorbereide organisaties hadden het helemaal zwaar."
Zorgplicht
Van Nuland en Muller benadrukken dat bedrijven de plicht hebben om voor hun werknemers te zorgen. Organisaties die niet kijken naar volgende mogelijke hotspots, schieten volgens hen tekort. "De individuele gevolgen van blijven of niet blijven op zo’n plek kunnen enorm zijn. Als werknemers reizen of werken in het buitenland, zijn de gevolgen van hun acties uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de werkgever," zegt Van Nuland. "Omgaan met het vallen van een regering of een terroristische aanval is geen dagelijkse praktijk voor de meeste bedrijven."
Adviezen
Veel organisaties weten niet welke mogelijkheden ze hebben als het gaat om ondersteuning, of ze denken dat een verzekeringspolis genoeg is als dekking. "Daarbij verliezen ze de gevolgen voor mensen uit het oog," zegt Muller. Bij het maken van plannen voor crises als in Egypte geeft Aon Risk Solutions bedrijven onder meer de volgende adviezen mee:
1. Zorg altijd voor goede, actuele informatie
Dit geldt voor zowel de mensen in het veld, als voor de mensen op het hoofdkantoor. Informatie uit publieke bronnen als televisienieuws, newswires en sociale media is van onschatbare waarde, evenals uit gespecialiseerde bronnen zoals veiligheidsanalyses van gespecialiseerde organisaties.
2. Wees op het ergste voorbereid
Zorg voor een grondig, uitgetest evacuatieplan, en bedenk dat andere bedrijven vast hetzelfde idee hebben.
3. Houdt u actief bezig met de blootstelling aan risico’s
Werk van uur tot uur samen met de mensen in het veld om vast te stellen welk soort risico's voor het bedrijf acceptabel zijn. Mogen werknemers bijvoorbeeld proberen het vliegveld te bereiken, of moeten zij per se in hun accommodatie blijven?
4. Zorg dat de werknemers die worden uitgezonden opgeleid en ervaren zijn
Bij veiligheid komt het aan op vele kleine beslissingen. Vaak worden deze genomen op basis van individuele ervaringen, of het gebrek daaraan.
5. Laat de uiteindelijke beslissing om te evacueren nemen door het hoofdkantoor
De eenling in het veld kan al gauw het totale plaatje uit het oog verliezen en emotioneel betrokken raken. Laat de uiteindelijke beslissing om te gaan of te blijven over aan iemand die niet situationeel betrokken is. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief