Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vijf overwegingen bij het kiezen van een Internet of Things-netwerk

15 juni 2016 - Het Internet of Things (IoT) is definitief doorgebroken in het bedrijfsleven. Gartner verwacht dat de uitgaven aan IoT-diensten dit jaar wereldwijd 235 miljard dollar zullen bereiken, een stijging van 22 procent vergeleken met vorig jaar.

Er zijn inmiddels al diverse IoT-netwerkleveranciers op de Nederlandse markt, maar welk netwerk kiest u? Nicholas van Hoey Smith, ceo van Aerea, komt met vijf overwegingen. 
Onder het grote publiek wordt IoT het meest geassocieerd met consumentenapparatuur, zoals connected lampen of fitness-armbandjes. Veruit het grootste deel van het Internet of Things bevindt zich echter in sectoren als de land- en tuinbouw, transport en logistiek, industrie en infrastructuur. Hier wordt in hoog tempo gewerkt aan de uitrol van slimme sensoren en controlemechanismen, bedoeld om realtime inzicht te krijgen in de bedrijfsactiviteiten en middelen, en om de operationele efficiëntie te vergroten. Van Hoey Smith: "Rond 2010 kregen we vanuit bedrijven steeds meer vraag naar speciale connectiviteit voor ‘dingen’, van windmolens tot watermeters. Voor mij was duidelijk dat je hiervoor een oplossing nodig hebt met een lage frequentie en een hoge doordringbaarheid. Alleen dan kunt u een laag stroomverbruik combineren met toepassingen die bijvoorbeeld ook binnen gebouwen of ondergronds werken."
 
SIGFOX en toepassingen
Volgens Hoey Smith is een nieuwe aanpak voor het Internet of Things een waardevolle aanvulling. "Traditionele draadloze netwerken zijn om verschillende redenen minder geschikt voor IoT. Ze zijn duur en gebruiken veel stroom en data. Dat is niet handig als je er de komende jaren duizenden draadloze apparaten mee aan het internet wilt gaan verbinden." Maar waar moeten organisaties dan op letten bij het kiezen van een geschikt IoT-netwerk?
 
1. Schaalbare businesscase
Worden de devices en chipsets van een IoT-technologie door meerdere fabrikanten gemaakt en geleverd? Is de hardware betaalbaar? En hoe ziet het prijsmodel voor connectiviteit eruit? Is dat transparant op basis van een vast bedrag per device per jaar? En is en dit bedrag nog steeds betaalbaar als er op termijn honderden of duizenden devices worden ingezet? En hoe zijn zaken als roaming geregeld? Zeker bij IoT-toepassingen in de transport en logistiek, of voor organisaties die hun IoT-devices internationaal willen verkopen, kan dit een belangrijk onderdeel van de beslissing zijn.
 
2. Vereiste bandbreedte
De inzetgebieden van IoT zijn uiterst breed. Het is daarom belangrijk om de juiste technologie voor het juiste doel te kiezen. Is het een toepassing die om een hoge databandbreedte vraagt, zoals een webcam, of is een lage bandbreedte voldoende, bijvoorbeeld om regelmatig een temperatuur of gps-locatie te kunnen uitlezen?
 
3. Stroomverbruik en plaatsing
De ingebruikname en het onderhoud bepalen in de hoge mate de kostprijs van IoT-apparatuur. Daarbij is het belangrijk te weten of de IoT-devices externe stroomvoorziening nodig hebben of dat er met batterijen gewerkt kan worden. Moet er bijvoorbeeld een elektricien een stroomaansluiting voor een IoT-apparaat maken in een abri of lantarenpaal, of volstaat een batterij die maanden tot jaren mee gaat?
 
4. Hardware- en netwerkinteroperabiliteit
Biedt het gekozen IoT-netwerk ook ondersteuning van andere chipsets, ofwel is er interoperabiliteit met andere IoT-technologie? Sommige netwerken bieden geen ondersteuning van hardware van andere IoT-fabrikanten, terwijl andere juist wel brede ondersteuning bieden voor chipsets van diverse bedrijven.
 
5. Veiligheid staat voorop
Security is een belangrijke overweging bij het implementeren van een IoT-strategie. Naarmate er steeds meer IoT-devices zijn verbonden met een bedrijfsnetwerk groeit het risico dat ze een doelwit worden voor hackers. Naast een veilig communicatieprotocol en netwerksecurity, kan de communicatiestroom met de devices ook voor meer veiligheid zorgen. Bidirectionele, ofwel tweewegcommunicatie, lijkt misschien handig maar heeft wel de meeste security-risico’s. Unidirectionele communicatie is voor IoT-devices veelal voldoende om informatie uit te kunnen lezen, en heeft bovendien het laagste stroomverbruik.

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Marieke Post

16-06-2016 07:42  |  

Kijk, dit zijn de zinnige artikelen over IoT. Chapeau. De markt is op zoek naar 'de standaard, terwijl -inderdaad- de toepassingsgebieden veel te divers zijn voor een 'one fits all' protocol. In de 'business'heerst een gebrek aan kennis over de parameters van IoT protocollen, oftewel de overwegingen die zijn gemaakt tbv de ontwikkeling van het protocol. Deze net zo goed ontwikkeld met een specifieke markt/ toepassing voor ogen. De meeste IoT protocollen hebben elk hun eigen kracht, maar ook hun beperkingen. Langs de lat van de IoT use case moeten de requirements worden bepaald. De lijst hierboven is daar een goede aanzet toe, maar niet helemaal volledig. Ik mis bijvoorbeeld technische schaalbaarheid en netwerk betrouwbaarheid/resilience, die bij veel protocollen erg beperkend kan zijn waardoor ook de schaalbaarheid van je business model beperkt. Hoe dan ook; erg zinvol artikel.

Reinout Bergmans

16-04-2021 13:50  |  

Ik vind zelf de veiligheid het belangrijkste als het op IoT aankomt. Handig dat het allemaal verbonden wordt, maar als er privacy problemen of grote problemen ontstaan omdat alles met elkaar kan worden verbonden, dan hoeft dit voor mij niet. Ook als ik een groot apparaat wil aansluiten op zo'n netwerk, dan heb ik liever een elektricien die het via mijn elektriciteitsnetwerk verbind dan een batterij die na zoveel tijd weer vervangen moet worden.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.