Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Niet alleen snelgroeiende bedrijven hebben economische potentie

18 februari 2011 - Snelgroeiende bedrijven groeien in een driejaarlijkse periode gemiddeld met twintig procent per jaar. Met deze prestaties zorgen zij voor veel dynamiek in het economisch landschap. Nederland presteerde echter altijd laag in internationaal perspectief waar het het aantal snelgroeiende bedrijven betrof. Tot 2005.

De oorzaken van het lagere aantal snelgroeiende bedrijven in Nederland zijn onder andere gelegen in een relatief lage deelname aan hoger onderwijs, een relatief lage groei van het BNP, een kleine binnenlandse markt, een relatief inflexibele arbeidsmarkt en lagere groeiambities van ondernemers. Op dit moment blijkt echter dat in de periode 1999-2005 een inhaalslag plaats heeft gevonden en inmiddels bevindt Nederland zich in de middenmoot met elf procent snelgroeiende bedrijven. 

Normale groei heeft ook zijn voordelen
De macro-economische effecten van normaal groeiende bedrijven zijn echter zeker zo belangrijk. Zij creëren hetzelfde aantal extra banen. Daarnaast is de absolute omzetgroei van deze bedrijven - in de periode 2002-2006 194 miljoen tegen 136 miljoen voor snelgroeiende bedrijven. Normaal groeiende bedrijven blijken in de onderzochte periode over ruim voldoende buffervermogen te beschikken, bij snelle groeiers is dit beperkt aanwezig. Normale groeiers ervaren ook minder knelpunten bij groei. 

Ambitie
Op 30 november 2009 heeft bij EIM een expertdiscussie plaatsgevonden over de eerste resultaten van het onderzoek aan de hand van stellingen. Belangrijke meningen van de experts zijn dat zij aanbevelen niet uitsluitend op snelle groeiers te focussen: vooral ambitieuze ondernemers zijn een belangrijke groep. Zij pleiten ook voor (nog) meer aandacht voor ondernemerschap in het onderwijs en inzet van rolmodellen hierbij. Bevorderen van samenwerking tussen bedrijven is een derde belangrijke aanbeveling.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.