Nieuws
Grotere werkgevers laten bijna 90. 000 euro liggen door woud aan sociale regelingen
11 juli 2016 - Werkgevers laten veel geld liggen als gevolg van het fors gegroeide aantal sociale regelingen. Bijna de helft (44 procent) van de werkgevers met meer dan 250 medewerkers benut niet alle wettelijke mogelijkheden voor subsidies en sociale verzekeringspremies.
Daardoor laten zij gemiddeld bijna 87.000 euro liggen. In totaal zijn er nu 104 verschillende regelingen waar werkgevers mogelijk aanspraak op maken. In 2013 waren dat er nog 70.Dat concludeert risico-adviseur en verzekeringsmakelaar Aon op basis van eigen onderzoek naar de afdrachten van sociale verzekeringspremies onder honderden organisaties met meer dan 250 werknemers. Aon keek daarbij naar vrijwel alle bestaande mogelijkheden en voorzieningen voor werkgevers. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 2009 en 2015.
De grootste besparing die Aon bij één werkgever vond, bedroeg ruim 1.000.000 euro. In een procent van de gevallen droeg de werkgever juist te weinig premie af. Deze werkgevers lopen het risico een naheffing te krijgen. Regelingen die veel werkgevers over het hoofd zien, zijn bijvoorbeeld de ouderkorting, premiekorting in verband met arbeidsgehandicapten of scholingssubsidies.
Meer lokale regelingen door Participatiewet
In vergelijking met 2013 zijn er anderhalf keer zoveel regelingen waar werkgevers aanspraak op kunnen maken. Zo geldt sinds 2015 de Participatiewet, waardoor gemeenten vaker zelf stimuleringsmaatregelen treffen. Met name voor organisaties met vestigingen in meerdere gemeenten, is het daardoor ingewikkeld om alle lokale subsidiemogelijkheden te kennen. Ook verschilt de aanvraagprocedure vaak per gemeente.
"Het is goed dat politiek en werkgeversorganisaties het voor werkgevers aantrekkelijker willen maken om personeel aan te nemen, maar op dit moment schieten sommige regelingen hun doel voorbij," zegt Daniel Rijnbeek, Managing Consultant bij de afdeling Corporate Wellness van Aon Nederland. Hij pleit voor één landelijk loket waar werkgevers terecht kunnen voor alle sociale regelingen in Nederland of een centrale afwikkeling, bijvoorbeeld vanuit de Belastingdienst.
Tegelijkertijd roept Rijnbeek werkgevers op hun administratie goed te controleren en hun softwarepakket onder de loep te nemen. "Alle pakketten kunnen over het algemeen hetzelfde, maar het ene systeem vraagt actief of u in aanmerking komt voor bepaalde regelingen terwijl u dat bij andere pakketten zelf moet inregelen. Een vergeten vinkje kan zo al snel duizenden euro’s aan gemiste subsidies betekenen. Vooral na een bedrijfsovername of fusie is een extra controle aan te raden." Rijnbeek wijst erop dat correcties tot vijf jaar terug zijn door te geven. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief