Nieuws
Bouwbedrijven, kijk verder dan de omzet
14 september 2016 - De afgelopen maanden domineerden vooral positieve berichten het landelijke bouwnieuws. De omzet groeit, er wordt meer gebouwd en ondernemers zijn positief gezind over de toekomst. Maar is omzet en bouwlust wel datgene waar men naar moet kijken? Uit recente cijfers blijkt van niet.
Opvallend is dat berichtgeving over de bouwsector vaak het onderwerp 'winst' vermijdt. Uiteraard is omzet belangrijk: het houdt menig bedrijf overeind en zorgt dat rekeningen en salarissen betaald kunnen worden. Maar het gaat uiteindelijk om winst: de beloning voor het ondernemen. Het is de belangrijkste motivatie om te investeren. Dit schrijft ITmobile.Winst
Waar Cobouw afgelopen maand meldde dat de 'bouw top-tien' meer omzet en winst had behaald, werd verder genegeerd hoe groot deze winsten verhoudingsgewijs waren. Als we bijvoorbeeld kijken naar Koninklijke BAM, het grootste bouwbedrijf van Nederland met 23.000 werknemers, zien we dat deze winst slechts 10,2 miljoen euro betreft. Dat is 0,14 procent van de omzet: nog minder dan één honderdste van al het geld dat binnen is gekomen. Wanneer we de rest van de lijst bekijken zien we een trend: het percentage winst bij alle bedrijven in deze top tien bedraagt gemiddeld minder dan twee procent van de omzet.
Faillissementen
Daarnaast berichtte het FD deze maand dat het aantal maandelijkse faillissementen in de bouw steevast hoger is dan in welke sector dan ook. Ook het aantal 'verdwenen' banen blijft onverminderd hoog: meer dan 1.000 bouwvakkers zijn in het eerste kwartaal van 2016 iets anders gaan doen.
Crisis
Uit bovenstaande berichten kunnen we concluderen dat de bouwsector de situatie rooskleuriger inziet dan dat hij daadwerkelijk is. De vlag wordt uitgehangen, terwijl de gevolgen van de crisis voor de meesten nog voelbaar zijn. Een belangrijke oorzaak hiervan zijn de welbekende, torenhoge faalkosten in de bouw. Deze kunnen oplopen tot maar liefst twintig procent van de omzet.
Oplossing
De oplossing lijkt daarom zo simpel: minder faalkosten zorgen voor meer winst, minder faillissementen en minder bouwvakkers op de bank. Met de technologische vooruitgang van vandaag kunnen bouwbedrijven uit tientallen verschillende digitale oplossingen kiezen om verborgen kosten weer zichtbaar te maken.
Met optimisme is niets mis, maar met omzetstijgingen zijn we er nog niet. Want het werkelijke resultaat is niet een fysiek bouwwerk of de jaarlijkse omzet. Het werkelijke resultaat is de winst. Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief