Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Veelbelovende ondernemers moeten sneller ondersteuning krijgen'

16 september 2016 - Nederlandse ondernemingen met groeipotentie moeten in een veel vroeger stadium van hun ontwikkeling gerichte ondersteuning krijgen, zodat uiteindelijk meer van deze bedrijven doorgroeien tot scale-up. Daarbij moet niet alleen aandacht zijn voor kapitaalverstrekking, maar ook voor ondersteuning op het gebied van kennis, talent, markt en faciliteiten.

Dat concluderen de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en InnovationQuarter naar aanleiding van onderzoek naar snelgroeiende bedrijven in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Duurzame versterking
Brabant en Zuid-Holland zijn samen goed voor 40 procent van de snelgroeiende bedrijven in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE). Nederland telt verhoudingsgewijs nog altijd de meeste scale-ups van Europa, maar dit aandeel neemt al jaren af. Hoewel zowel Brabant als Zuid-Holland boven het landelijk gemiddelde scoren, is de neergaande trend ook in deze provincies duidelijk zichtbaar. Om de positie van Nederland als Scale-Up Nation de komende jaren verder te kunnen uitbouwen, moet de ondersteuning van veelbelovende bedrijven dan ook naar een hoger plan worden getild, zo stellen de BOM en InnovationQuarter.
"Scale-ups zorgen bij uitstek voor nieuwe banen en leveren daarmee een grote bijdrage aan de duurzame versterking van Nederland. De opschaling van potentievolle bedrijven is daarom een absolute topprioriteit voor de BOM," aldus Jan Pelle, algemeen directeur van de BOM. "Dat begint al in de vroegste fase van de bedrijfsontwikkeling en gaat veel verder dan puur het verstrekken van kapitaal."

Scale-ups in Brabant en Zuid-Holland
Tussen 2008 en 2014 is het percentage scale-ups in Nederland gehalveerd: van elf procent tot 5,4 procent. Scale-ups zijn volgens de OESO bedrijven die over een periode van drie jaar meer dan twintig procent omzet- of werknemersgroei per jaar hebben weten te realiseren. De classificatie geldt alleen voor bedrijven die aan het begin van de periode tien of meer medewerkers hadden en/of een omzet van minstens Euro 5 miljoen.
Volgens het onderzoek voldeden in 2014 in Zuid-Holland 648 bedrijven en in Brabant 466 bedrijven aan die criteria. Daarmee zijn beide provincies tezamen goed voor maar liefst 1.114 snelgroeiende bedrijven, oftewel 40 procent van alle scale-ups in Nederland. Snelgroeiende bedrijven komen in beide provincies het meest voor binnen de groot- en detailhandel, High Tech systemen, Agri & Food en Logistiek. Opvallend in Zuid-Holland is de opkomst van scale-ups binnen High Tech systemen, terwijl snelgroeiende bedrijven in Brabant steeds vaker binnen de ICT actief zijn.

Snelle groeiers
"Het is goed dat we nu weten wie de snelle groeiers zijn; nu is het zaak om verdiepend onderzoek te doen naar de factoren die bij de ontwikkeling tot scale-up een rol kunnen spelen. Daardoor krijgen we meer inzicht in hoe bedrijven kunnen groeien en kunnen we ze, zelfs al in de vroegste fase van bedrijfsontwikkeling, toegang geven tot de kennis, het kapitaal en de faciliteiten die ze nodig hebben. Waar mogelijk zullen de BOM, InnovationQuarter en de andere ROM's hierin gezamenlijk optrekken," aldus Pelle en Zonneveld.

Het onderzoek van ECE is een verdere uitwerking van het Scale-Up Dashboard rapport, dat in november 2015 werd gepubliceerd. De rapporten inclusief infographics zijn online te bekijken.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Ron

18-09-2016 02:42  |  

Persoonlijk vindt ik dit ook een belangrijk punt voor jong ondernemend Nederland.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.