Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemers reageren op miljoenennota

26 september 2016 - Hoe ervaren ondernemers Prinsjesdag, de miljoenennota en het economisch klimaat? Afgelopen dinsdag peilde Flynth de stemming onder de leden van haar ondernemerspanel.

En hoewel 64 procent van de respondenten het eens is met de verdeling van de 1,5 miljard extra bestedingen, merkt 68 procent nog niets van de economische groei in het eigen bedrijf.
"Nederland staat er beter voor," valt te lezen in de miljoenennota. De economische voorspellingen voor volgend jaar zijn iets gunstiger dan eerder werd voorspeld: niet 1,6 maar 1,7 procent groei. Flynth vroeg haar panel: ‘Wat betekent dit voor u als ondernemer?’ Niet veel, zo blijkt. Maar liefst 73 procent van de respondenten hecht geen waarde aan deze cijfers. 23 procent krijgt hierdoor wel vertrouwen in een beter resultaat. En vijf procent van de respondenten overweegt mede hierdoor (verdere) investeringen.

68 procent ging er nog niet op vooruit
‘Wat merkt u op dit moment als ondernemer al van de groei van onze economie?’ vroeg Flynth haar panel verder. En hoewel achttien procent van de respondenten verbetering bemerkt, is dit voor 68 procent helaas nog niet zo. "Het afgelopen jaar ging ik er niet op vooruit," geven zij aan. Het panel verwacht ook niet dat banken in 2017 gemakkelijker worden met financiering. Maar liefst 73 procent ziet dit niet gebeuren. Achttien procent durft het niet te zeggen en slechts negen procent heeft hierop wél goede hoop.

Iedereen in koopkracht vooruit
In de miljoenennota gaat vrijwel iedereen er een beetje op vooruit in koopkracht. Flynth vroeg het panel: ‘Wat vindt u hiervan? Is dit een goede keuze van het kabinet’ En 64 procent van de respondenten kan zich hierin vinden, want koopkrachtverbetering leidt tot meer koopgedrag, wat positief is voor de werkgelegenheid Toch zou 27 procent het geld anders verdelen. Verschillende respondenten vinden dat er méér geld naar werkende mensen zou moeten gaan en één ondernemer merkt op: "men had beter al jaren geleden kunnen investeren in het mkb."

Hoe verdelen we de koek?
Voor 2017 en de jaren daarna geeft het kabinet 1,5 miljard euro extra uit. Grofweg de helft daarvan gaat naar veiligheid. Het grootste deel van de andere helft gaat naar investeringen in het onderwijs en de zorg. Op de vraag ‘bent u het eens met deze verdeling?’ antwoordt 64 procent procent van de respondenten met ‘ja’. De overige 36 procent antwoordt negatief. Volgens de meesten van hen zou er méér geld naar de zorg en het onderwijs moeten gaan. Eén respondent merkt juist op: "Defensie hoort volgens afspraak 2 procent van het bbp te zijn. Dus: 1,5 miljard naar defensie."

115 miljoen naar het bedrijfsleven
Van de 1,5 miljard euro extra, gaat 115 miljoen naar het bedrijfsleven. Flynth vroeg het panel: ‘Wat vindt u van dit bedrag?’ De meningen hierover zijn verdeeld. 45 procent van de respondenten vindt dit te weinig, terwijl 50 procent het prima vindt. Volgens een kleine minderheid van vijf procent zou er juist mínder geld naar het bedrijfsleven moeten. Respondenten zouden de 115 miljoen het liefst besteden aan innovatie, werkgelegenheid, verstevigen van het mkb en verminderen van de regeldruk.

Investering arbeidsongeschiktheidsfonds
Een belangrijke maatregel voor het bedrijfsleven is de investering in het arbeidsongeschiktheidsfonds. Hierdoor dalen de werkgeverspremies. Wat is de reactie van het panel op deze maatregel? De meeste respondenten reageren in positieve bewoordingen: 'een goede zaak' is een veelgenoemde kreet. Al zijn er ook reacties als 'een sigaar uit eigen doos' en 'druppel op de gloeiende plaat'.

Nationale financieringsinstelling
Het kabinet kondigt in de begrotingsstukken ook een plan aan voor een ’Nationale financieringsinstelling’, om het bedrijfsleven te stimuleren te investeren. Flynth vroeg het panel: ‘Hoe zou zo’n ‘financieringsinstelling’ volgens u vorm moeten krijgen?’ Als een renteloze lening, subsidie of eenvoordelige spaarvoorziening zijn enkele suggesties. De meeste ondernemers dringen vooral aan op meer concrete mogelijkheden om te kunnen investeren.

Pensioen opbouwen in eigen beheer
Het kabinet schaft de mogelijkheid af voor ondernemers om in eigen beheer pensioen op te bouwen. Daar tegenover staat een verlaging van het tarief in de vennootschapsbelasting. Wat vindt het panel hiervan? 45 procent heeft hier geen mening over en 36 procent lijkt dit géén goed idee. De overige achttien procent wordt wel enthousiast van deze maatregel. Een ondernemer reageert: "Als een lager tarief leidt tot meer pensioenmogelijkheden dan is dat mooi. Of dat het geval is, moet nog blijken."
Tot slot vroeg Flynth aan haar ondernemerspanel: ‘Met welke maatregel / verandering zou de miljoenennota 2017 volgens u écht het verschil kunnen maken?’ Een greep uit de reacties:
 
  • stimuleringsmaatregelen voor startende bedrijven
  • meer geld naar de zorg, vooral op de werkvloer
  • acties tegen extreme belastingvoordelen internationale bedrijven
  • gelden uit sancties terugvloeien in de beoordeelde sector
  • herinvoeren van een investeringspremie van twintig procent

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.