Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zzp’er bouwt financiële buffer op door te sparen

4 oktober 2016 - 71 procent van de zzp’ers heeft een financiële buffer waar de zzp’er drie maanden of langer mee toe kan. Een ruime meerderheid van de zzp’ers (81 procent) bouwt deze buffer op via een spaarrekening. Dit ondanks het feit dat de meeste zzp’ers niet tevreden zijn over de spaarrente die ze bij hun bank ontvangen.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1251 zzp’ers in samenwerking met Knab"De uitslag van dit onderzoek heeft mij positief verrast. Ondanks, of misschien juist dankzij, de crisis weten zzp’ers dat een buffer essentieel is en dat dit bij hun vak hoort. Als deze buffers ruim voldoende zijn, hoop ik dat zij ook kijken naar eventuele pensioenoplossingen om zo ook hun toekomstig inkomen veilig te stellen," aldus Oskar Barendse van Knab.
Door het opbouwen van een substantiële buffer doet de zzp’er aan risicobeheersing. Mochten er voor langere tijd geen inkomsten binnenkomen dan hebben de meeste zzp’ers dus genoeg geld om minstens drie maanden rond te komen. Over het algemeen hebben hoogopgeleide zzp’ers iets minder vaak een financiële buffer waar ze langere tijd mee toe kunnen.
 
Zzp’er spaart graag
Vier op de vijf zzp’ers bouwt een financiële buffer op door te sparen. De meeste van deze zzp’ers hebben hun spaargeld bij de Rabobank (26 procent) of bij Knab (25 procent) staan. Verder zijn ING en ABN AMRO ook populair onder zzp’ers als het gaat om het opbouwen van een financiële buffer. 21 procent van de zzp’ers heeft spaargeld bij ING staan, en vijftien procent spaart bij ABN AMRO.
 
Ontevreden over spaarrente

Uit het onderzoek is verder gebleken dat 68 procent van de zzp’ers ontevreden is over de spaarrente die ze bij hun zakelijke bank ontvangen. Voornamelijk zzp’ers die bij grote banken als de Rabobank en ABN AMRO sparen zijn negatief over de rente die wordt uitgekeerd over het spaargeld. Respectievelijk 81 procent en 87 procent van de respondenten die bij deze banken sparen zijn ontevreden over de hoogte van de spaarrente.

Doorsturen  |  3  |  Nieuwsbrief

Reacties

Boekhouder voor zzp'...

6-10-2016 09:35  |  

Het feit dat zzp'ers 'graag' sparen is komt ook deels voort uit de vraag 'Welke andere alternatieven zijn er?'. Een collectieve pensioen voor zzp'ers lijkt niet populair en aandelen zijn te onzeker (zeker voor de kleine zzp'ers). Sparen is dan een veilige optie. Maar om nou te zeggen dat zzp'ers graag sparen...nee volgens mij is er simpelweg geen andere keuze. Lijfrente sparen...(?)

Peter

4-10-2016 07:26  |  

Een aantal zzp' ers reserveert geld voor BTW en Inkomstenbelasting. Als er dan nog geld over is kan hij dat inderdaad reserveren voor bv onvoorziene zaken, auto gaat stuk, andere investeringen, werk valt tijdelijk weg. Door de entree van de wet DBA is deze buffer geen overbodige luxe. Er zijn partijen die de zzp' er graag aan vaste verzekeringen-AOV en pensioen- willen hebben, wat doet de zzp' er dan als zijn werk wegvalt of de Wet DBA ervoor zorgt dat er geen werk meer is. Hoe betaalt hij dan nog deze lasten.

Simon

11-10-2016 11:02  |  

Ik ben nu al 4 jaar zzp'er. Ook ik ben ontevreden over de spaarrente die ik bij mijn zakelijk bank ontvang. Het is tijd voor verandering!

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.