Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Aantal bijstandsaanvragen ondernemers daalt snel

7 oktober 2016 - Volgens het IMK, Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, is het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandige ondernemers met 21 procent afgenomen in het derde kwartaal. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden daalde het aantal aanvragen met 34 procent.

IMK introduceerde in 2011 de IMK-Index. Deze is maatgevend voor het aantal ondernemers dat in zwaar weer verkeert. In de praktijk blijkt de IMK-Index een goede voorspeller te zijn voor de faillissementsrapportages van een half jaar later. De index is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen in de vorm van krediet en/of uitkering bij gemeenten in Nederland. Op 155.nl is een zelftest opgenomen, waarmee ondernemers kunnen vaststellen of zij tot de doelgroep van deze regeling behoren.

Economische opleving
"Vooral de detailhandel en de bouw profiteren sterk van de economische opleving," zegt Han Dieperink, algemeen directeur van IMK. "In de horeca is die verbetering minder sterk en in sectoren met veel zzp'ers, zoals de zorg en ict, zien we het aantal bijstandsaanvragen juist groeien. Het duidt naar onze mening op structurele tariefdruk in die sectoren door overcapaciteit."
De IMK-Index werd voor 2008 op 100 gesteld. In het derde kwartaal van 2014 stond de index op 111; in dezelfde periode van 2015 op 95 en in 2016 daalde de IMK-Index naar 63.

Bbz-regeling
De Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004) is als vangnet in het leven geroepen voor ondernemers die tijdelijk niet beschikken over voldoende middelen om in hun bestaan te voorzien en/of behoefte hebben aan bedrijfskapitaal, maar hiervoor geen financiering kunnen krijgen. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten en draagt direct bij aan continuïteit van ruim de helft van de betrokken ondernemingen.

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Peter

7-10-2016 07:09  |  

Dit is goed nieuws van het IMK. Met de nieuwe Wet DBA komen vaanf mei a.s. veel zzp'ers nog meer in de problemen, waardoor het aantal zzp' ers in de bijstand volgend jaar weer hoger zal zijn.

Erwin van Boven

9-10-2016 07:48  |  

Citaat: ''In de horeca is die verbetering minder sterk en in sectoren met veel zzp'ers, zoals de zorg en ict, zien we het aantal bijstandsaanvragen juist groeien. Het duidt naar onze mening op structurele tariefdruk in die sectoren door overcapaciteit.''

Overcapaciteit en vooral ''tariefdruk'' bij ICT'ers? Dat staat haaks op wat door grote groepen beleidsmakers wordt geroepen en ik geloof daar zelf ook absoluut niet in.

De wet DBA is hier de grote boosdoener, tarieven voor ZZP'ers in de ICT staan niet onder druk. Het aanbod aan opdrachten is drastisch afgenomen door angst bij opdrachtgevers en dit zorgt voor veel werkloosheid onder ICT'ers. Aangezien dit de beter verdienende categorie ZZP'ers betreft, zullen de gevolgen voor de belastinginkomsten van Nederland over ruim een half jaar ook wel duidelijk gaan worden. Voor de zorg kan ik daar geen uitspraak over doen omdat ik geen ervaring heb met die sector, maar zelf zit ik als ICT ZZP'er al lang thuis en dat mag op z'n zachtst gezegd ongebruikelijk heten in tijden van economisch herstel...

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.