Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Crisis maakt top-zzp'er betere ondernemer

20 december 2016 - Onderzoek Schaekel & Partners en Nyenrode Business Universiteit toont een opmerkelijke ontwikkeling in de arbeidsmarkt: de overheid is terug in de arbeidsmarkt voor top-interim managers.

De arbeidsmarkt voor hoogopgeleide interim managers laat steeds grotere verschillen binnen de diverse markten zien, zo blijkt uit de dertiende editie van de Interim Index van Schaekel & Partners en Nyenrode Business Universiteit. Andere sectoren raken uit de gratie ten faveure van de overheid. Anders dan vorige jaren wordt een sterke stijging van de vraag verwacht, ondanks de WNT en DBA-wetgeving. Daarnaast zijn de meeste overheids top-interim managers actief in een opdracht.
In het onderzoek geven 457 interim managers -actief op management- en directieniveau- hun visie op hoe de markt zich in de tweede helft van 2016 ontwikkelt. Zij zijn gemiddeld tien jaar werkzaam als zelfstandig ondernemer.

Overheid profiteert van vraagverschuiving
Het overall beeld op de interim-markt blijft positief, net als vorig jaar. Kijken we naar de sectoren, dan valt de overheid op. 43 procent van de respondenten verwacht een stijging van de vraag, slechts acht procent verwacht een daling. "De grote verschillen tussen sectoren vereisen dat managers meer wendbaar moeten zijn voor wat betreft hun marktfocus. Voor de overheid kan dit gunstig uitpakken. Specialistische kennis uit andere markten kan snel worden verkregen, tegen een gemiddeld lager uurtarief. Managers hebben feitelijk de keuze tussen leegloop in de ‘eigen’ markt, of zich aanpassen aan andere markten, waar lagere tarieven van toepassing zijn. Wij zien dat velen kiezen voor de laatste optie," aldus Piet Hein de Sonnaville, partner van Schaekel & Partners.

DBA leidt niet tot vraaguitval
De verwachtingen over de vraag naar interim management blijft over alle sectoren overwegend positief. 44 procent van de responsgroep verwacht een stijging van de vraag, 13 procent een daling.
 "Hoewel de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) nog pril is, lijkt deze nauwelijks voor belemmeringen te gaan zorgen," aldus Marleijn de Groot, partner van Schaekel & Partners.

Effecten WNT
Terug naar overheid. Op basis van de onderzoeksresultaten kunnen wij (voorzichtig) vaststellen dat de wetgeving rondom de WNT (Wet Normering Topinkomens) zijn werk doet. Het onderzoek laat zien dat tarieven voor top-interim managers in de overheid rond 110 euro liggen. 71 procent van de respondenten verwacht dat de tarieven het komende halfjaar gelijk blijven. Ook relevant is de gemiddelde opdrachtduur in de overheid, deze bedraagt dertien maanden. Een kentering ten opzichte van een jaar geleden: wij zien dit jaar voor het eerst dat de overheid niet de langste opdrachtduur kent ten opzichte van de andere sectoren. De Groot: "In de praktijk zien wij dat de toegevoegde waarde van een externe manager na verloop van tijd (negen tot twaalf maanden) minder wordt. Voor die tijd moet de opdracht zijn afgerond".
Tot slot: de gemiddelde tijdsbesteding per week. Deze bedraagt in de overheid circa 3,5 dag per week. De Sonnaville: "Ondanks de commotie vooraf rondom de invoering van de wet WNT is het opvallend dat de gewenste effecten bereikt lijken te zijn".
 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.