Heb ik als zzp’er nog wel een boekhouder nodig?
27 december 2016 - Het einde van het jaar 2016 is in zicht en ondernemers maken zich weer op voor de aangifte inkomstenbelasting. Steeds meer zzp’ers maken slim gebruik van een online boekhoudpakket, maar betekent dit automatisch dat een boekhouder overbodig is?
René Meijer, oprichter van
Boekhouderzzp.com, ziet deze vraag vaak voorbij komen en geeft uitleg.
Allereerst is het van belang om te kijken naar de complexheid van de boekhouding. Dat verschilt natuurlijk per onderneming. Een bedrijf dat dagelijks twintig facturen verstuurt vergt een andere boekhouding en administratie dan een kleine dienstverlenende zzp’er die enkele facturen per maand verstuurt.
Kosten besparen
De belangrijkste reden om geen boekhouder in te schakelen is al jarenlang om kosten te besparen. Meijer: "Het is opvallend dat veel startende ondernemers deze denkwijze hebben. Als ondernemer is het juist belangrijk om in te zien dat het uitbesteden van de boekhouding zorgt voor rust en inzicht binnen een bedrijf. Daarnaast zorgt de boekhouder ervoor dat fiscale aftrekposten meegenomen worden waarvan veel zzp’ers het bestaan niet eens weten."
Online boekhoudpakketten en de voordelen daarvan
Tegenwoordig zijn er veel betaalbare online boekhoudpakketten op de markt voor zzp’ers. De keuze is dusdanig groot dat de meeste zzp’ers door het bomen het bos niet meer zien. Daarom geeft Meijer hieronder een top vijf van online boekhoudpakketten:
MoneyMonk
Acumulus
FicsBook
Thinq
Rompslomp
Het grote voordeel van een online boekhoudpakket is dat ze gemakkelijk in gebruik zijn en voordelige maandtarieven hanteren. Een ander groot voordeel is dat zowel de zzp’er als de boekhouder er baat bij hebben. Dat scheelt tijd en geld.
Waarom dan nog een boekhouder inschakelen?
Bij het lezen van alle voordelen van een online boekhoudpakket lijkt een boekhouder overbodig. Dit is echter niet het geval en wel om de volgende redenen:
- Persoonlijke advies op maat
De boekhouding op orde houden met een boekhoudpakket is een ding, gebruik maken van alle aftrekposten en rekening houden met de, constant veranderende, fiscale regelwetgeving is iets totaal anders. Hierbij komt advies van een deskundige boekhouder goed van pas. Komt een onderneming bijvoorbeeld in aanmerking voor de kleineondernemersregeling, startersaftrek of investeringsaftrek? En hoe zit het nu eigenlijk met de MKB-winstvrijstelling? Op dit soort momenten is het prettig een boekhouder te hebben die de zzp’er van advies kan voorzien.
De cijfers rollen zonder moeite uit het online boekhoudprogramma. Maar wat zeggen deze cijfers nu eigenlijk over de onderneming? Een boekhouder geeft uitleg en inzicht in de cijfers om vervolgens fiscaal a
dvies te geven over de mogelijkheden voor de onderneming.
Focus en groei op de onderneming; schakel een boekhouder in
Meijer: "Een slechte eigenschap van veel zzp’ers is dat ze alles zelf in beheer willen houden. Maar wie wil groeien moet aspecten van het ondernemerschap gaan uitbesteden en de boekhouding staat daarbij hoog op het lijstje."
Een goed boekhoudpakket maakt het ondernemen voor u gemakkelijker. Hiermee kunt u bijvoorbeeld snel uw maandelijkse omzetbelasting doen, uw bankafschriften inlezen en automatisch boeken en uw voorraden automatiseren. Dat maakt het boekhouden veel gemakkelijker: voor u zelf maar ook voor uw boekhouder.
Wat is de meerwaarde van een boekhouder?
Wanneer u zelf uw facturen invoert en werkt met een goed boekhoudpakket, waarom heeft u dan nog een boekhouder nodig? Vier praktische redenen:
Advies: een boekhouder helpt u met gedegen advies en heeft vaak jarenlange ervaring. Juist voor eenmanszaken zijn veel fiscale voordelen weggelegd. Bent u bijvoorbeeld op de hoogte van de kleineondernemersregeling? Of de mkb-winstvrijstelling? Of alle extra mogelijkheden voor starters? En bedenk ook dat er elk jaar wel aanpassingen zijn in de belastingregels.
Inzichten: uw boekhoudpakket geeft u snel en eenvoudig allerlei cijfers. Maar hoe interpreteert u die cijfers? En hoe verhouden deze cijfers zich met soortgelijke bedrijven? Een goede boekhouder ondersteunt uw bedrijf met inzichten in uw financiële situatie en helpt u met uw toekomstige plannen.
Controle: U doet uw boekhouding zelf. Laat u er nog een expert naar kijken voor dat u uw aangifte omzet- of inkomstenbelasting doet? Verwacht u dezelfde kwaliteit te kunnen leveren als iemand die ervoor heeft gestudeerd?
Focus: U bent gaan ondernemen om een product of dienst te leveren. Hoeveel extra tijd wilt u in uw boekhouding stoppen? In hoeverre gaat dat ten koste van uw bedrijfsvoering? Met een boekhouder die u ondersteunt met advies, inzichten en controle op uw administratie, houdt u de focus op uw onderneming.
Doorsturen |
5 |
Nieuwsbrief Reacties
Erwin 28-12-2016 14:48 |
Belang blijft er altijd wel! Een boekhouder is altijd op de hoogte van de actuele ontwikkelingen. Schoenmaker blijft bij je leest, wat mij betreft.
|
Kranten.org 29-12-2016 12:35 |
Deze discussie keert al jaren terug. In de praktijk wil een zzp'er ondernemen in zijn of haar vakgebied. Fiscaliteit is ook een vakgebied. Zolang je daar niet in opereert neem dan altijd een boekhouder en zorg dat alle fiscale voordelen worden benut.
|
Frans Meerens 2-01-2017 09:08 |
Een boekhouder heeft de kennis in huis, een online boekhoudprogramma is slecht een effectief hulpmiddel (zowel voor de gebruiker als de boekhouder). Antwoord op de vraag: 'Ja, een boekhouder is zeker nog nodig voor een sluitende boekhouding'
|
Peter 8-01-2017 18:37 |
Ik kom zzp' ers die zelf willen boekhouden regelmatig tegen. Ik laat ze dan altijd een rekensom maken. Hoeveel tijd kost het boekhouden je en als je deze uren zou werken cq. betaald zou krijgen voor het werk dat je wel leuk vindt, hoeveel geld laat je dan liggen door zelf je administratie te doen. Met andere woorden, doe vooral waar je zelf goed in bent en besteed zaken waarvoor je niet alle kennis in huis hebt uit aan een deskundige. De kosten zijn aftrekbaar tegen gemiddeld zo'n 40 procent en de zzp-boekhouder zorgt ervoor dat je zonder zorgen kunt ondernemen en gebruik maakt van alle aftrekposten. De ZZP' er die het wel zelf wilt doen komt aan het einde van het boekjaar vaak langs om de boekhouder even snel de aangifte Inkomstenbelasting te laten indienen. Zo werkt het niet. Eerst dient zijn werk gecheckt te worden. Vaak blijkt er dan BTW gehaald te zijn uit kosten waar wel BTW op zit, maar die BTW is niet aftrekbaar. Een correctie op de BTW cq. een suppletie is dan nodig. Voorkom problemen en schakel een betaalbare en deskundige zzp-boekhouder in. De prijzen zijn de laatste jaren onwijs gedaald dus een boekhouder wordt steeds voordeliger.
|
hans 25-08-2017 02:46 |
Ik ben het met Erwin eens. Echter deel ik de mening wanneer je een starter bent, en misschien nog geen heel groot inkomen hebt dat je tot die tijd zelf je boekhouden regelt.
|