Nieuws
Werkkleding: wat is verplicht?
6 januari 2017 - In veel branches of functies wordt werkkleding gedragen door medewerkers. U kunt echter als werkgever niet zomaar van de medewerkers verwachten dat ze bepaalde kleding dragen of aanschaffen. Ook zijn er belastingtechnisch enige verplichtingen als u kleding aan medewerkers geeft.
Dirk de Zeeuw van Digitransfer vertelt u er graag meer over.Welke soorten kleding kunnen onderscheiden worden?
Allereerst is het volgens De Zeeuw belangrijk een onderscheid te maken tussen verschillende soorten kleding. "Ten eerste de werkkleding. Enerzijds is er bedrijfskleding waarmee het personeel echt een eenheid vormt en herkenbaar is voor klanten. Anderzijds is er ook veiligheidskleding, deze bijvoorbeeld isolerende of beschermende kleding is vereist voor de gezondheid of veiligheid. Voor beide typen geldt dat het de kleding niet geschikt is om in de vrije tijd gedragen te worden, en deze kleding wordt dan ook meestal verzorgd door de werkgever en het gebruik is vastgelegd in het arbeidscontract. Daarnaast kan er ook sprake zijn van ‘gepaste kleding’, maar dit wordt meestal niet als werkkleding gezien omdat het ook in de vrije tijd gedragen kan worden. Voor medewerkers die direct klantcontact hebben is gepaste kleding meer gewenst dan nodig, en hierin voorziet de werkgever dan ook meestal niet."
Wanneer is werkkleding onbelast?
De Zeeuw benoemt dat er drie manieren zijn waarop een werkgever in werkkleding kan voorzien. "De werkgever kan kleding vergoeden waarbij de medewerker eigenaar is, of verstrekken waarbij de medewerker eigenaar wordt. In beide gevallen wordt de kleding gezien als loon, waarover loonbelasting betaald dient te worden. Ook kan de werkgever de kleding ter beschikking stellen, waarbij de werkgever eigenaar blijft. In dit geval is het onbelast als het om werkkleding gaat, of als de kleding geheel of gedeeltelijk op de werkplek wordt gedragen."
De term ‘werkkleding’ viel al eerder. De Zeeuw legt uit wat hiermee precies bedoeld wordt. "Als ondernemer mag u alleen onbelast werkkleding aan uw medewerkers of uzelf ter beschikking stellen als deze voldoet aan bepaalde vereisten van de Belastingdienst. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om een uniform of overall, kleding die aantoonbaar achterblijft op de werkplek of kleding die niet geschikt is voor privégebruik. De bedrukking is ook van belang, hierop zijn ook strenge regels van toepassing. Zo moet op de bedrijfskleding minimaal een zichtbaar zogenaamd beeldkenmerk van het bedrijf zitten zoals een logo of tekst, die bij elkaar opgeteld minimaal een oppervlakte van 70 vierkante centimeter hebben.
Regels rond noodzakelijke veiligheidskleding
Bij het uitoefenen van hun functie is voor medewerkers in bepaalde bedrijfstakken of -functies vooral veiligheidskleding van groot belang. De Zeeuw: "Werkkleding kan verplicht zijn volgens de voorschriften in de Arbeidsomstandighedenwet. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om veiligheidskleding zoals veiligheidsschoenen. De kleding kan onbelast vergoed, verstrekt of ter beschikking gesteld worden als er een Arboplan is, de kleding noodzakelijk is volgens dit Arboplan, de kleding voornamelijk tijdens werktijd gedragen wordt en de medewerkers geen eigen bijdrage hoeven te betalen."
Doorsturen | 2 | Nieuwsbrief