Nieuws
Aantal faillissementen nog steeds onnodig hoog
17 februari 2017 - Het aantal faillissementen mag dan in 2016 het laagste zijn geweest sinds 2009, nog steeds gaan in Nederland veel bedrijven onnodig failliet. Als ondernemers in nood tijdig professionele ondersteuning zoeken, kunnen veel bedrijven gered worden en hoeven schuldeisers niet naar hun geld te fluiten.
Dat stelt Michèl Tigelaar van MFT Consultancy naar aanleiding van de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat meldde in januari dat in 2016 in totaal 4396 bedrijven en instellingen failliet zijn gegaan. Dat is zeventien procent minder dan in 2015 en het laagste aantal sinds 2009. Na een stijging in november daalde het aantal in december weer.Schuldeisers
Volgens Tigelaar trekt de economie aan, maar hebben veel bedrijven het nog steeds moeilijk. "Kelderende omzetten bij gelijkblijvende of stijgende lasten leidt al gauw tot schulden en betalingsregelingen. Uiteindelijk willen schuldeisers geld zien en lopen deurwaarders af en aan. Dat mondt vaak uit in een executieverkoop van de bedrijfsinboedel of van de eigen woning en zelfs een faillissement. Maar als iemand tijdig hulp inroept om orde op zaken te stellen, kan zo'n scenario mogelijk anders verlopen," stelt hij. "De ondernemer is emotioneel zo verwikkeld in de problematiek, dat hij zelf niet met schuldeisers of de bank kan onderhandelen. Een professional heeft afstand en overzicht en kan dat wel."
Doorstart
Als een faillissement niet te vermijden is, kan een doorstart uitkomst bieden. De ondernemer kan dan echter niet op de oude voet verder. Tigelaar: "Er moet inzicht zijn in wat er is misgegaan. Daar is vaak coaching voor nodig. Soms liggen er ook heel ergens anders kansen. Ik maak wel mee dat de ondernemer in dienst komt bij zijn vroegere bedrijf. Dat soort mogelijkheden kan iemand in zijn eentje lang niet altijd ontdekken."
Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief