Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Motor van de zaak: praktisch en voordelig

29 maart 2017 - Voor veel mensen zijn het dagelijkse drama’s: ’s ochtends met uw auto naar het werk, en eind van de middag de rit naar huis. Als er weinig verkeer op de weg is, is het eigenlijk maar een klein stukje.

Omdat helaas veel mensen dezelfde kant als u uit moeten, staat u gemiddeld per week een aardig aantal uur in de file. Hebt u daarnaast een auto van de zaak die u ook privé gebruikt, dan betaalt u hiervoor ook nog eens een aardig bedrag aan bijtelling. De oplossing voor deze problemen? Stap van vier over op twee wielen voor het zakelijke verkeer, en neem een motor van de zaak. Welke voordelen dit precies heeft? Maarten de Bij van Helmonline.nl geeft meer informatie.
 
Geen bijtelling
"Als u een bedrijfsauto meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt, wordt een percentage van de catalogusprijs van het voertuig bij uw inkomen opgeteld en betaalt u daarover inkomstenbelasting. Hoeveel kilometer u meer dan de grens van 500 privé rijdt, is daarbij niet van belang." vertelt De Bij. "Motorrijders betalen echter alleen belasting over het aantal afgelegde privékilometers in het weekend en tijdens vakanties, terwijl niet eens zoals bij een auto zonder bijtelling een nauwkeurige kilometerregistratie hoeft te worden bijgehouden. Er is sprake van omgekeerde bewijslast, doordat bij een motor de belastingdienst moet bewijzen dat het aantal opgegeven privékilometers niet correct zou zijn."
 
Andere fiscale voordelen en kostenbesparingen
Volgens De Bij heeft een motor van de zaak nog meer fiscale voordelen. "Net zoals dat voor een bedrijfsauto geldt, mogen bij een motor van de zaak kosten voor benzine, onderhoud, motorrijtuigenbelasting, verzekering en afschrijving worden afgetrokken. Daarnaast zijn ook de kosten voor noodzakelijke items zoals motorhelm, -kleding en -laarzen, een navigatiesysteem en tassen of koffers aftrekbaar."
De Bij voegt hier nog aan toe dat u als zakelijke motorrijder gebruik kunt maken van minimaal een investeringsregeling. "Volgende de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) mag een ondernemer die meer dan 2300 euro investeert, 28 procent van de aanschafprijs aftrekken van het inkomen. Auto’s zijn uitgesloten van de regeling, maar motoren niet. Voor elektrische scooters en motoren kan tevens gebruik worden gemaakt van de MIA, een milieu-investeringsaftrek, en VAMIL, een willekeurige aftrek milieu-investeringen. Wist u bovendien dat het parkeren van een motor in de grote steden gratis is, en dat sommige mensen door iedere week een of twee dagen parkeren in een stadscentrum de kosten van een scooter of motorfiets van de zaak al haast terugverdienen?" Goed om te weten is trouwens ook dat voor ondernemers of werkgevers die geen motoren willen aanschaffen, er zeer aantrekkelijke operationele en financial leaseconstructies zijn.
 
Verkorte reistijd door minder filerijden
En dan nog het grote voordeel van een motor ten opzichte van een auto in de file. De Bij geeft wat praktische tips: "In Nederland is het als motorrijden toegestaan tussen de file door te tijden. Laat echter het snelheidsverschil tussen u en het overige verkeer niet meer dan tien kilometer per uur worden en rijdt tussen de twee meest linkse rijstroken. Wees alert op verkeer dan van baan wisselt zodra er iets beweging in de file komt, en kijk uit voor mensen die hun deur openen om uit te stappen als het verkeer volledig stilstaat."
U ziet dat een motor van de zaak als alternatief voor een auto zowel praktische voordelen heeft als voordeliger is. Daarnaast genieten motorrijders ook nog eens veel meer van de tijd die ze doorbrengen op de weg! Bang voor slecht weer hoeft u niet te zijn, aangezien het slechts een op de zestien ritten regent over het algemeen.
Als laatste tip: veiligheid in het verkeer is het allerbelangrijkste. Wees dus altijd alert.
 

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Motorfiets

4-01-2019 12:14  |  

De ideale oplossing voor het fileprobleem!

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.