Nieuws
Domeinnamen: kapers en fraudeurs
4 april 2017 - Nederland ziet het aantal domeinkapingen groeien. Ook domeinnaamfraude en typosquatting blijft voor veel ondernemers een doorn in het oog. Bedrijven lopen hierdoor jaarlijks veel schade op, maar ook de consument is hier het slachtoffer van.
Bij domeinkaping worden domeinnamen geregistreerd die sterke gelijkenissen vertonen met een bestaand merk. Doel van de domeinkaper is om de domeinnaam met grote winst door te verkopen, vaak aan de merkhouder zelf. Bij typosquatting worden domeinnamen geregistreerd die sterk lijken op een bestaande domeinnaam. Hierbij wordt uitgegaan van veelgemaakte typefouten, zodat de nietsvermoedende consument op een andere website uitkomt.Bedrijven en consumenten zijn de verliezers
In geval van domeinkaping kan de merkhouder soms de domeinnaam via de rechter opeisen. Dit kost tijd en geld, iets waar vooral het MKB voor terugdeinst. Bij typosquatting is vooral de consument de dupe: deze bestelt naar zijn weten bij een bekende Nederlandse webshop, maar krijgt goedkope Chinese artikelen ervoor terug. Aan de andere kant is de originele webshop ook verliezend, deze loopt hierdoor omzet mis.
Domeinnaamfraude dupeert goedgelovige ondernemers. Ze worden benaderd door louche domeinnaambezitters die melden dat iemand anders eenzelfde domeinnaam wil registreren, met een andere extensie. De criminele organisatie hierachter is zo vrij om de ondernemer in de gelegenheid te stellen deze domeinnaam snel te registeren, uiteraard voor een monsterlijk bedrag.
Bewaking van domeinnamen
Om ondernemers én consumenten te beschermen zijn er een aantal bedrijven die domeinnamen bewaken. Jalin Media-oprichter Jasper van der Linden: "Door vroegtijdig in te springen, worden ondernemers en consumenten beter beschermt. Met een kleine investering voorkomen bedrijven en webshops veel schade."
Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief