Nieuws
Tips voor veiligheid op de werkvloer
5 april 2017 - Op 28 april is het weer weer ‘Werelddag veiligheid en gezondheid op het werk’. Hoewel bij veiligheid op de werkvloer vaak wordt gedacht aan veiligheidskleding en helmen, heeft het op meer betrekking dan alleen mensen die met potentieel gevaarlijke apparaten werken of fysieke arbeid verrichten.
Ook binnen kantoorpanden of -ruimten en laboratoria is het belangrijk dat de veiligheid van u en collega’s gewaarborgd zijn. Hoe? Jan-Willem Verkerk van ZAAM vertelt er meer over.1. Aanwezigheid van BHV’ers
Wanneer volgens Verkerk zelfs een klein wondje niet goed wordt verzorgd, kan dit bijvoorbeeld leiden tot ontstekingen. "Daarnaast is het verplicht dat er in ieder bedrijf met meer dan een persoon, of als er regelmatig klanten, bezoekers of tijdelijke krachten aanwezig zijn, altijd een persoon aanwezig is die is opgeleid tot bedrijfshulpverlener (BHV’er)."
2. Gemakkelijk bereikbare vluchtroutes
Verkerk geeft aan dat er veel kantoren vaak te vol staan, bijvoorbeeld omdat er teveel mensen op een kleine oppervlakte werken om de huurkosten te drukken. "Een drukke of rommelige kantoorruimte vormt zeker geen uitzondering. Het is echter belangrijk dat u en collega’s gemakkelijk kunnen rondlopen, en in geval van gevaar kunnen vluchten. Kwetsuren worden vaak veroorzaakt omdat mensen zicht stoten of struikelen."
3. De gevaren van elektriciteit
Hoewel elektriciteit ons leven op door de vele toepassingen een stuk aangenamer heeft gemaakt, kan het ook in een oogwenk levensbedreigend worden. Verkerk licht dit toe: "Preventief werken is altijd het best, dus geen oude elektrische apparaten gebruiken en elektrische installaties altijd laten voldoen aan de NEN 1010. Daarnaast moet ieder defect, stroomverlies en abnormale opwarming snel gesignaleerd worden en verholpen."
4. Risico op brand
Het gevaar van brand ligt volgens Verkerk altijd op de loer, en is extra riskant door de snelle vernietigende werking. "Ook hier staat het belang van preventie voorop, dus denk eraan bijvoorbeeld ontvlambare producten te bewaren op een afgesloten plaats." Verkerk voegt er aan toe dat het houden van een jaarlijkse brandoefening eraan bijdraagt eventuele vervelende gevolgen van een brand te verkleinen.
5. Veiligheidsvoorschriften bij chemische producten
Chemische producten zorgen volgens Verkerk nogal eens voor gevaarlijke situaties, doordat er niet op de correcte manier mee om wordt gegaan. "Gevaarlijke chemische stoffen dienen altijd van veiligheidspictogrammen voorzien te zijn, het etiket moet goed leesbaar zijn en soms is het zelfs nodig dat medewerkers beschermende kleding dragen." Net als bij ontvlambare stoffen, raadt hij ook aan chemische stoffen op een afgesloten plaats op te slaan.
6. Het nut van veiligheidspictogrammen
Verkerk noemde veiligheidspictogrammen al bij het juist omgaan met chemische stoffen. "Ze zijn echter op meer manieren nuttig. Bijvoorbeeld door aan te geven wat wel en niet is toegestaan in een ruimte, zoals het verbod op roken, een verbod op het gebruik van de lift in geval van brand of de verplichting veiligheidshandschoenen te dragen."
Toevoeging
Aan al deze tips heeft Verkerk nog een belangrijke toevoeging. "Veiligheidsvoorschriften zijn er binnen veel bedrijven wel. Ongelukken ontstaan helaas in veel gevallen doordat deze niet nageleefd worden door het personeel. Voor een veilige werkvloer is vaak een cultuurverandering nodig waaraan zowel het (top)management als de medewerkers zich conformeert. Hieraan dient aandacht besteed te worden bij de implementatie."
Doorsturen | Reageer | Nieuwsbrief